Близките на 11 починали пациенти са подали сигнали, които не са били разследвани

Скандал с Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Държавата освободи временно директора на агенцията, а прокуратурата проверява за лекарски грешки при редица смъртни случаи и потулване на информация.

От здравното министерство са категорични, че досега, по време на вътрешните проверки на инспектората на ведомството, нарушения не са констатирани.

Здравната комисия гласува оставката на шефа на НЗОК

Прокуратурата обаче започва мащабни проверки. Съмненията са, че е имало злоупотреби с власт още от 2015 г. Събраните доказателства обаче са за периода от януари до декември 2017 г.

Според статистиката през този период „Медицински одит" е направил над 650 проверки, като издадените протоколи са за едва 608 от тях. Прокуратурата пита къде са останалите протоколи.

През този период близките на 11 починали пациенти са подали сигнали за нередности. Но одитът ги определил като маловажни и разследване не е имало. Половината от тези случаи са свързани със смърт на новородени.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Проверяват санаториум, свързан с депутат

Според държавното обвинение цялата верига в работата на "Медицински одит" била сбъркана. Липсвали десетки протоколи от проверки.

„Този ред е обърнат с главата на надолу. Установени са множество случаи по сигнали за починали бебета, a в тази схема дори не е съставен констативен протокол, а върху доклада има резолюция "маловажен случай". Няма данни да е сезирана прокуратурата. Не е проверявано дали става въпрос за лекарска грешка или професионална  непредпазливост”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Нарушенията обаче не спират дотук. Оказва се, че известното като „медицинския ДАНС” звено, често не е спазвало дори сроковете, разписани в закона.

„Този срок е спазен при едва в три от проверените 608 случая”, заяви Арнаудова.

Събраните доказателства водели до злоупотреба с власт. 

„Процедурите, които са разписани, позволяват да се заобикаля закона, което поражда съмнение за корупция. Аз мисля, че прокуратурата, търсейки отговорност, трябва да потърси и от принципала - Министерството на здравеопазването”, заяви Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването.

А принципалът веднага реши да освободи временно от длъжност директора на одита - Златица Петрова.

„Докато тече проверката, тя ще бъде отстранена. До мен, в моя мандат, няма такива постъпили сигнали. Разбира се, че сме проверявали работата на агенцията, ние си имаме вътре инспекторат, но до такива изводи не сме стигнали”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

„Министерството на здравеопазването в края на 2017 г. е направило проверка. Установиха това, което ние сме доразвили”, заяви Арнаудова.

От прокуратурата призовават всеки, които има съмнения за злоупотреби с медицинския одит, да сигнализира.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.