На фона на протести и политически натиск Атина и Скопие подписаха споразумението за новото име

Основите на Република Северна Македония вече са поставени. На фона на протести и политически натиск Атина и Скопие подписаха споразумението за новото име.

Броени часове, след като преодоля вота на недоверие срещу правителството си, гръцкият премиер Алексис Ципрас дойде на официалната церемония на Преспанското езеро. Той и външният министър Никос Кодзияс бяха посрещнати с овации и скандирания.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА ИСТОРИЧЕСКИЯ ДОКУМЕНТ

Македонската делегация, начело с премиера Зоран Заев, пресече гръцко-македонската граница по вода през Преспанското езеро. Преди подписването двамата премиери направиха обръщения.

„Никой не вярваше,че този спор може да бъде решен. Днес се намираме тук, гледайки очите в историята на нашите народи. Тук сме, за да изпълним и двамата патриотичния си дълг”, заяви Ципрас.

Захариева: Подписването на договора - старт към евроинтеграцията на Македония

„Обичам балканската музика - и носталгичната и тъжната, но и веселата”, гласеше част от емоционалното слово на гръцкия премиер.

„Дойде време отново да пеем щастливи песни на Балканите. Една такава нова песен започваме да пишем тук, в Преспа. Целта ни е тази песен на радостта да се пее много векове”, заяви още Ципрас.

Могерини: Исторически ден за Македония, Гърция, ЕС и Балканите

Зоран Заев започна обръщението си с жест към домакините.

„Ще перифразирам две поговорки от гръцкия философ Аристотел - не можеш нищо да постигнеш без храброст. Преместихме планини, можем да бъдем приятели с тези, които досега се опитваха да ни внушават, че са ни врагове”, заяви Заев.

Подписи под историческия договор положиха външните министри Никола Димитрова и Никос Кодзияс в присъствието на върховния представител на Евросъюза по външна политика Федерика Могерини, еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан и зам.-генералния секретар на ООН Розмари де Карло.

Борисов: Поздравявам Заев и Ципрас за храбрата крачка, Македония е пред ЕС и НАТО

Най-знаковият момент за новата ера в отношенията между Атина и Скопие дойде след подписването. Зоран Заев подари своята вратовръзка на Алексис Ципрас - премиерът, който по традиция никога не носи вратовръзка.

Един човек в продължение на 26 години се бори за добавянето на една единствена дума в името на Република Македония. Днешният ден беше особено емоционален за преговарящия от ООН Матю Нимиц, който има и рожден ден.

"Днес съм особено щастлив, защото за рождения ми ден ще получа торта от двама премиери", каза Нимиц.

Зоран Заев: Регионът вече има една нова реалност (ВИДЕО+СНИМКИ)

След церемонията гръцкият външен министър Никос Кодзияс беше категоричен в отговора си пред камерата на NOVA: „Този ден за региона означава прогрес, надежда и бъдеще”.

Двете делегации се качиха на лодки и отпътуваха за Македония, където в Отешево бяха на работен обяд.

Натискът от улицата обаче продължава. На 10 км от Преспанското езеро имаше сблъсъци на гръцки демонстранти. Една жена е ранена в главата, а мъж е със затруднено дишане. Това се случи по време на церемонията по подписването на договора. От друга страна, политическият натиск срещу Зоран Заев също продължава. Опозиционната „Нова демокрация” определи днешния ден като „ден на срама”. Същото е положението и в съседна Македония. В Битоля имаше протестен митинг. Чуха се призиви за свалянето на Заев, за да се издигне Македония.

След подписването на споразумението за името премиерът Бойко Борисов поздрави колегите си Алексис Ципрас и Зоран Заев. Той написа във Facebook, че този договор отваря пътя на Скопие към Европейския съюз и НАТО.

Премиерът направи изричното уточнение, че за страните на Балканите документът не води до териториални претенции и бъдещи проблеми. Борисов се надява, че до края на месеца ЕС ще отвори врати за преговори за членство с Македония, а през юли ще получи и зелена светлина за НАТО.

Какво следва след подписването на договора между Македония и Гърция

Въпреки подписването на договора, смяната на името все още не е факт. Има поне още две неизбежни стъпки. През есента в Македония ще има референдум дали гражданите приемат споразумението. След това вероятно президентът ще наложи вето, което също трябва да бъде преодоляно.

Едва след като всичко това се случи, трябва да се изчака и гласуване в парламента на Гърция. Ако споразумението бъде одобрено и там, окончателно ще влезе в сила и вече на политическата карта ще има държава с ново име.

Алексис Ципрас остава на поста след вота на недоверие (ВИДЕО)

Междувременно Алексис Ципрас остава на поста министър-председател, след като се справи с първия за тригодишната си кариера вот на недоверие заради новото име на Македония. Тридневното обсъждане да си тръгне или не от власт завърши с гласуване в полза на гръцкия премиер. 

Извън парламента съдбата на Ципрас вълнуваше и гърците. Наричаха го „предател” и чакаха да видят какво ще се случи с кабинета му. Разочарованите напълниха площад „Синтагма”, а някои от тях предизвикаха полицията с бутилки вода, камъни и самоделни бомбички. Жандармерията отговори  с гранати и сълзотворен газ. Бунтът в Атина завърши с няколко ранени, много просълзени, но не и укротени.

Според проучване на вестник „Прототема” 68% от гърците не одобряват споразумението с Македония, а 73% не са съгласни с името Република Северна Македония. Въпреки недоволството им обаче днес протести нямаше.

Репортери: Тоня Димитрова, Велина Сашева

ВСИЧКО ЗА ПОДПИСАНОТО ИСТОРИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.