Това написа във Facebook профила си премиерът, след като бе подписан договора за името на Македония

След подписването на споразумението за името Република Северна Македония премиерът Бойко Борисов поздрави колегите си Алексис Ципрас и Зоран Заев. Той написа във Facebook, че този договор отваря пътя на Скопие към Европейския съюз и НАТО.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА ИСТОРИЧЕСКИЯ ДОКУМЕНТ

"Поздравявам премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и техните външни министри, за важната и храбра крачка, която заедно направиха днес", заяви Борисов.

Гърция и Македония подписаха договора за името (ВИДЕО)

Премиерът направи изричното уточнение, че за страните на Балканите документът не води до териториални претенции и бъдещи проблеми. Борисов се надява, че до края на месеца ЕС ще отвори врати за преговори за членство с Македония, а през юли ще получи и зелена светлина за НАТО.

Зоран Заев: Регионът вече има една нова реалност

"Договорът за спора за името отваря пътя на Република Македония към ЕС и НАТО. България винаги е подкрепяла нашата съседка по този път. Най-важното сега е гражданите на всички страни на Балканите да разберат, че този договор не води до териториални претенции или бъдещи проблеми, а напротив - ще ни помогне да живеем заедно по-добре", написа още Бойко Борисов. 

Алексис Ципрас: От днес нататък пеем радостни песни на Балканите

Въпреки подписването на договора, смяната на името все още не е факт. Има поне още две неизбежни стъпки. През есента в Македония ще има референдум дали гражданите приемат споразумението. След това вероятно президентът ще наложи вето, което също трябва да бъде преодоляно.

Едва след като всичко това се случи, трябва да се изчака и гласуване в парламента на Гърция. Ако споразумението бъде одобрено и там, окончателно ще влезе в сила и вече на политическата карта ще има държава с ново име.

ВСИЧКО ЗА ПОДПИСАНОТО ИСТОРИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.