"Регионът преживя достатъчно страдания", каза още Алексис Ципрас

"Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека от днес нататък пеем радостни песни на Балканите", заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас по време на пресконференцията на брега на Преспанското езеро, където ще бъде подписан договора за новото име на Македония.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА ИСТОРИЧЕСКИЯ ДОКУМЕНТ

"Ще срещнем огромни предизвикателства по пътя ни, но имаме нужда да приложим по ефективен начин двустранните политики. Това са политики, базирани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. Това ще бъде категорично затваряне на една глава на различията в региона", заяви Ципрас.

Гърция и Македония подписаха договора за името (ВИДЕО)

Гръцкият премиер отбеляза, че е голям почитател на балканския фолклор и музика.

Борисов: Поздравявам Заев и Ципрас за храбрата крачка, Македония е пред ЕС и НАТО

"Днес пишем една нова песен заедно", заяви той.

"Нашата цел е тази песен да чества братството, успеха, просперитета и добрите съседски отношения. Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека пеем радостни песни на Балканите", категоричен бе Ципрас.

Зоран Заев: Регионът вече има една нова реалност

"Поемаме първа стъпка към бъдещето. Народите ни имат нужда от това историческо събитие", каза още той.

ФАКТИ:

  • Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха днес в Преспа договора между двете страни.
  • С него се слага край на 25-годишния спор за името. Договорът предвижда ерга омнес име /за всеобща употреба/ - Република Северна Македония.
  • Договорът е със заглавие Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.

ВСИЧКО ЗА ПОДПИСАНОТО ИСТОРИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.