От КЗП въвеждат строги мерки за безопасността на децата и по отношение на банските и прическата.

В началото на летния туристически сезон - нови строги правила за аквапарковете. Децата с дълги коси - без право да се пускат на атракционите, освен ако не носят гумена шапка.

С цел безопасност ще се следи и дали се спазва достатъчно време между отделните спускания по пързалките.

В началото на юни българско дете загина в морски курорт в Турция заради удар в корема от друго дете, спускащо се веднага след него на пързалката. Родителите обвиниха аквапарка в липса на спасители, които да следят времето между отделните спускания.

ТРАГЕДИЯ С БЪЛГАРЧЕ В ТУРЦИЯ: Момиченце почина след удар на водна пързалка

Собствениците на водни пързалки у нас ще бъдат задължени да осигурят поне един спасител, който да контролира спусканията. За да не се стига до инциденти всяко дете ще получава инструкции.

От Комисията за защита на потребителите въвеждат нови правила за безопасността на децата и по отношение на банските и прическата.

„Не трябва да се влиза с определено облекло - например дрехи, които имат дълги връзки или краища, които могат да се закачат в самото съоръжение. Или бански с апликации и украшения, които при подскачане на децата могат да ги ударят в очите”, каза Димитър Маргаритов от КЗП.

„За лицата с по-дълги коси, трябва да бъдат прибрани, за да не създава риск от заплитане”, добави Маргаритов.

Препоръката на Комисията е да се слага гумена шапка.

При надуваемите гумени замъци ще се следи дали децата, които са вътре по едно и също време не превишават капацитета на съоръжението. На табелата до всеки атракцион трябва да пише какъв е максималният брой ползватели, минималната и максималната възраст за ползване и ограниченията за ръст и тегло.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.