Те се заканиха да изкарат по улиците на страната 3 хиляди камиона

Веднага след като беше решено законопроектът за Автобусна камара да бъде изтеглен, тази част от превозвачите, които подкрепят нейното създаване, заплашиха с ответни действия. На 4-ти юли те се заканват да изкарат по улиците на страната 3 хиляди камиона.

Равни права, обединение на всички превозвачи и защита на потребителите - така останалите фирми от бранша защитиха проектозакона.

В четвъртък около 2000 автобуса в цялата страна няма да тръгнат на път

"Свидетели сме на един безпрецедентен натиск върху законодателната власт. Една незначителна част от бранша под натиск се опитва да измести фокуса", коментира Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. 

ГОТОВИ ЗА БЛОКАДА: Ще блокират ли родните ТИР-ове европейските пътища?

"Лобизъм има. Лобизъм да има правила в този бизнес. Да има равнопоставеност на фирмата с един и с 300 автобуса. Ние искахме да има диалог. Не сме очаквали да има такъв натиск над правителството и премиера. За нас това е недопустимо", допълни Миролюб Столарски, член на управителния съвет на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт.

Основателни ли са исканията на автобусните превозвачи?

И са категорични, че няма да позволят на колегите си да провалят проекта за камара. Затова също ще изкарат камиони по улиците.

"Само че не с 8 камиона, които видяхме до хотел "Плиска". А може би ще бъдат над 3 000 камионите, които ще изкараме в цялата държава", категоричен беше Илиян Филипов, председател на БАСАТ. 

"Точно тези хора, които са от първите инициатори и първите, подписали това нещо, днес са първите хора, които са против. Имаше 8-9 камиона. Същото е с автобусите. Това не е българският транспорт. Българският транспорт е всички тези 80 000 превозни средства", смята Васил Пиронков от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Сега защитниците на Камарата очакват среща с премиера Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени и техните искания. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.