От своя страна превозвачите казаха, че спират протестите

Властта отстъпи пред автобусните превозвачи. Лично премиерът спря колоните автобуси да блокират страната. Той разпореди на депутат от ГЕРБ да изтегли проектазакона си, който ги вдигна на бунт. 

В четвъртък около 2000 автобуса в цялата страна няма да тръгнат на път

Стотици автобуси бяха докарани за масовия протест. Причина за недоволството е законопроект за създаването на нов орган - Автомобилна камара, която трябва да издава разрешителните за превози. Протестиращите смятат, че текстовете са лобистки и създават условия за корупция в бранша. Притесняват се и от това, че големите ще дават лицензи на по-малките. Този път към тях се присъединиха и товарни превозвачи. 

"Всеки има място под слънцето, а не големите да изядат малките. Ние не сме в джунгла", коментира Найден Найденов, товарни превози.

Основателни ли са исканията на автобусните превозвачи?

И докато законът "Макрон" сплоти превозвачите, то Автомобилната камара ги скара.

"Това са манипулации, чрез които се прави опит да се внуши на малките играчи, че големите ще определят правилата на играта. Не е така. Дали една фирма е с 1000 или с 1 камион, те имат право на едни глас", контрира Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

"Готови сме да блокираме пътища, граници и дори ако трябва, да горят автобуси като факли. Нашето искане е изтегляне на законопроекта и никакъв друг компромис", категорична бе Магдалена Милтенова, автобусен превозвач. 

Нов протест на автобусните превозвачи

Около обяд протестиращите бяха поканени на среща с премиера Борисов, за да обсъдят законопроекта. 

"В този законопроект, когато бях запознат с него, целта и мотивите бяха само едни - да има камара във вид на неправителствена организация, която да съдейства, да дава предложения и да бъде една връзка между сектора и министерството", коментира той. Но се оказало друго.

"От това, което впоследствие разбирам, сега има детайли, които притесняват. Детайли, които най-малко бих приел и аз самият. Изключително съм недоволен с прокарваната линия, че Министерството на транспорта трябва да има съвещателен глас. И аз не бих го допуснал. Принципалът е министърът на транспорта", категоричен бе премиерът. 

ГОТОВИ ЗА БЛОКАДА: Ще блокират ли родните ТИР-ове европейските пътища?

Той разпореди законопроектът да бъде изтеглен, което спря протеста на недоволните. От това решение обаче останаха недоволни други превозвачи, които искат създаването на автомобилна камара. Те обявиха че ще сезират прокуратурата. 

"За 4-и юли ние ще организираме национален мащабен протест. Само че не с 8 камиона, които видяхме до хотел "Плиска". А може би ще бъдат над 3 000 камионите, които ще изкараме в цялата държава", заяви председателят на БАСАТ Илиян Филипов.

"Това е поддаване на рекет от група превозвачи да се изтегли законопроектът и да се въздейства пряко върху законодателната власт на страната. Ние очакваме, че премиера Борисов ще ни покани и нас на среща", заяви Арабаджиев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.