Причината - неизплатени средства

Нови две болници осъдиха касата заради неизплатени средства. Става дума за пари, които здравните заведения са похарчили за лечение, но над заложените им лимити през последните 3 години. И въпреки че лимитите вече паднаха в съда, проблемите със средствата за здраве продължават.

Властите уверяват, че ще има лъчелечение за всички нуждаещи се

Само от началото на годината вече над 10 лечебни заведения са осъдили здравната каса, по сметки на правозащитни организации. Това означава стотици хиляди левове за съдебни разходи, вместо за здравни грижи на пациентите. В същото време касата все още дължи над 100 милиона лева за неизплатена надлимитна дейност, за които също се очаква да започнат съдебни битки.

Около 80 хиляди лева ще трябва да плати здравната каса на болницата в Севлиево плюс лихви и съдебни такси. Въпреки че касата им дължи още над 400 хиляди лева за последните 3 години, от лечебното заведение завели иск само за толкова. Нямали пари за по-скъпо дело.

Парламентът решава за шефа на Здравната каса

„Не ни ли се заплати, ние не можем да плащаме задълженията си, а оттук насетне се трупат дългове”, каза директорът на МБАЛ – Севлиево, д-р Пламен Цеков.

Дългове, които изправят пред финансов крах болницата, където се лекуват и от съседните общини.

„Това са пациенти, за които сме извършили разходи, както за материали и консуматив, енергоносители, така и за ФРЗ”, заяви д-р Цеков.

ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА ЛЪЧЕЛЕЧЕНИЕТО: Няма да спират терапията за онкоболни

Освен директор на болницата, д-р Цеков е бивш шеф на Националната здравна каса.

„Изоставаме и твърде дълго време говорим за остойностяване на медицинската услуга – нещо, което в България не се случва… за да се видят реалните нужди от различни видове медицинска помощ”, каза той.

Според шефове на болници, въпреки отпадането на лимитите, средствата отново се ограничавали без причина.

Здравната комисия гласува оставката на шефа на НЗОК

„Това затруднява достъпа и увеличава доплащането. Ако касата не плати, ще плати болният. Имаме лимити и в момента и ще се случи същото с лимитите от 2015, 2016, 2017. Болниците си искат парите и си ги взимат, съдът осъжда еднозначно”, каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Затова правозащитниците настояват или касата да плати всички дължими надлимитни дейности на болниците, или да се намеси прокуратурата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.