Вижте какво казаха политиците след срещата в Брюксел

След продължили повече от 10 часа преговори в Брюксел, държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз постигнаха споразумение по заключителния документ от срещата, включително и по горещата тема за миграцията.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Това обяви рано в петък сутрин председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Дълго, емоционално и без конкретика. Така приключи двудневният съвет, който даде възможност повечето лидери да се приберат у дома и да докладват, че са ударили по масата. Германия постигна съгласие за пресичане на вторичната миграция в рамките на Общността, а страните от Вишеградската група са довели, че никой с нищо не ги задължава. Държавите членки ще участват в разпределянето на имигранти на доброволен прицип. До тези решения се стигна след като бе преодоляно ветото на Италия, която пък получи уверения за пресичане на потока по море. 

МИГРАЦИОННАТА КРИЗА

След срещата полският премиер Матеуш Моравецки обясни, че бежанците на територията на Стария континент ще бъдат разселвани "на доброволна основа". Моравецки определи това като "добър компромис".

Захариева: В Брюксел се случи това, което България винаги е искала във връзка с мигрантите

В заключителния документ присъства и точката за създаване на центрове за мигранти, които да бъдат изграждани извън границите на ЕС, обяви австрийският канцлер Себастиан Курц.

Това беше дълга дискусия и в ЕС все така има различни подходи, но аз се радвам, че има много държави, които настояват да се съкратят потоци към Европа", коментира Курц.

Испанският премиер Педро Санчес от своя страна заяви, че ще бъдат отпуснати повече средства за справяне с миграцията. 

Борисов: Показахме как успешно можем да се справим с миграционната вълна

"Италия вече не е сама след тази среща на върха", заяви италианският премиер Джузепе Конте. Първоначално той блокира приемането на заключителния документ на срещата на върха на ЕС по всичките теми от дневния ред заради разногласия относно решаването на миграционната криза.

Той отбеляза, че страната му ще реши по-късно дали да създаде центрове за прием на мигранти на територията си.

"Победи европейското сътрудничество. Европа ще трябва да живее с мигрантски натиск дълго време. Трябва да се справим с това предизвикателство, оставайки верни на ценностите си. Мнозина предричаха, че постигането на споразумение е невъзможно, предвиждаха триумф на националните решения, но тази вечер успяхме да стигнем до европейско решение", отбеляза френският президент Еманюел Макрон.

Германският канцлер Ангела Меркел, която беше подложена на силен натиск, както от европейските си колеги, така и у дома, заяви, че предстои още много работа за изглаждане на различията. Но все пак изрази задоволство.

Каракачанов: Политиката на европейските страни за нелегалната миграция е погрешна

"Трябва да се придържаме към правилата, че нито един търсещ убежище няма право да си избира страна от ЕС или Шенгенското пространство, където да се установи. От друга страна, трябва да проявяваме солидарност с държавите, в които пристигат мигрантите. Като цяло, след интензивно обсъждане на най-горещата тема за Европейския съюз, каквато е миграцията, постигнахме съгласие по общия текст, а това е добър сигнал", заяви канцлерът. И добави, че страните от ЕС искат до 2020 г. да подсилят Европейската гранична служба (Фронтекс) и да заделят средствата за втория транш за Турция в рамките на споразумението за бежанците. 

"Винаги съм бил за солидарност", заяви след срещата българският премиер Бойко Борисов. И добави: "Преди 3 години на нашата граница имахме само 3 км ограда. Не бяхме подготвени нито технически, нито с личен състав, нито униформи имаха като хората. България вложи стотици милиони в охраната на своята граница". 

Държавните и правителствени ръководители се договориха потокът от мигранти да бъде спиран извън територията на Общността. Кандидатите за убежище ще бъдат проверявани, а икономическите мигранти - връщани. Проверката ще се извършва на специални центрове в трети страни, предимно в Северна Африка.

“До 6 сутринта. Такова чудо не съм видял, предложих синдикати да направим, за работно време. От известно време насам съветите всичко, което е правено от тези органи, се затваря и се започва от премиерите, а всеки е с различна професия - юрист, заварчик, полицай, и започваме от а до я отново да пишем и предлагаме неща. Накрая приехме документ, който ние сме предложили много отдавна. Не знам защо при липсата на криза, с такъв огромен драматизъм, до 6 сутринта, да се приеме. Всеки премиер да се прибере като победител, такава е модата сега", каза премиерът Борисов.

След нощната смяна участниците и наблюдателите на срещата на върха си дадоха сметка, че документът, приет от 28те дава на всеки по нещо но без конкретика. Ангела Меркел, която беше подложена на силен натиск, заяви, че предстои още много работа.

"Доволни сме, че за пръв път ще успеем да имаме центрове за мигранти извън Европейския съюз", каза от своя страна австрийският канцлер Курц.

Тази идея надделя и присъства в текста.България няма да приема обратно имигранти от Германия и няма да подписва споаразумения с Германия. А за затворените центрове на своя територия смята, че не е работещ модел и посочи за пример Харманли.

“Бях в Харманли, когато гореше всичко и всичко беше в кръв, надали тези френски адвокати са били", заяви Борисов.  

САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ

Лидерите на ЕС се споразумяха още да продължат икономическите си санкции срещу Русия с шест месеца - до края на януари 2019 г. Причините - анексирането на украинския полуостров Крим и подкрепата на Москва за бунтовниците, сражаващи се с правителствените войски в Източна Украйна.

Санкциите са наложени на руски банки, отбранителни фирми и петролни компании и забраняват на европейците да правят финансови инвестиции в Русия. Те бяха въведени през лятото на 2014 г., в разгара на кризата в Украйна.

ЕС наложи санкции и на близо 150 души, включително приближени на руския президент Владимир Путин. Те нямат право на визи за ЕС и авоарите им в европейски банки са блокирани.

Европредседателството

На заключителната пресконференция след срещата българското председателство получи оценка "отличен". 

„Основното постижение е срещата на върха за Западните Балкани и резултатите от нея – бях скептичен в началото на нашето сътрудничество, но Борисов беше такъв оптимист, накрая се оказа прав”, заяви Доналд Туск.

От своя страна Жан-Клод Юнкер се пошегува, че председателството ни се справило много добре, защото България се вслушвала в мъдрите съвети на Еврокомисията.

„Голямо постижение е, че се промени атмосферата на Западните Балкани”, заяви Юнкер.

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.