За премиера най-голям успех е постигнатото за Западните Балкани, президентът се съмнява в ефекта му

Официален отчет на българското председателство на Евросъюза. Премиерът Бойко Борисов представи резултатите от шестте месеца, в които страната ни беше начело на Европа. В Страсбург посрещнаха думите му с похвали, а в София - с критики. Според президента Румен Радев пък европредседателството е било използвано за вътрешнополитически пиар.

Европейският парламент пък даде оценка „отличен” за първото българско председателство. Висока положителна оценка дадоха всички политически партии, дори и тези, които бяха критични на старта. Пленарната сесия днес започна с безпрецедентен инцидент – звуково затъмнение в залата, което забави работата с половин час заради стачка на преводачите.

„Българското председателство свърши и проблемите започнаха”, пошегува се премиерът Борисов.

Започна и отчетът - справили сме се добре с всичките си приоритети.

„Безспорно най-големият ни успех бяха Западните Балкани – не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена. Постарахме се да бъдем балансьори и честни посредници. Възстановихме диалога с Турция”, заяви Бойко Борисов.

„Браво! Добра работа! Благодаря! Mотото ви беше „Съединението прави силата”. Това обобщава начина, по който си направихте председателството - всяка секунда и минута беше удоволствие да се работи с България. Събирахте хората”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Лидерът на зелените Ска Келер, която през януари беше сред най-звучните критици, също оцени добрата работа на България, но не спести и критики.

„Надявам се, че на тръгване ще продължите духа на разнообразието. Посетих Националния парк „Пирин” - фантастичен е! Надявам се, че правителството е готово да направи повече срещу корупцията, защото това наистина блокира много страни-членки. Надявам се да работите и за плурализма на медиите”, заяви Ска Келер.

„Стараем се много да опазваме и околната среда. Направихме нов антикорупционен орган, с нов закон, с огромни правомощия, с огромни възможности”, допълни българският премиер.

Похвала и критика получихме и от нашите евродепутати.

„Поздравявам ви за това, че защитихте лично моя политика за нелегалната миграция – здрава охрана на външните граници, борба с каналджийството и смазването му”, коментира Ангел Джамбазки.

„България няма основания да се срамува от своето председателство в един много сложен момент за ЕС. Няма основание и за фанфари все едно, че сме направили нещо изключително необичайно или исторически пробив”, заяви от своя страна Сергей Станишев.

България предала каквото можала на Австрия, но непоискани съвети във Виена нямало да получат.

„Успехът на едно председателство е успех на всички нас. Имате ли нужда – насреща сме”, каза Борисов

Не сме били нито безгрешни, нито идеални в последната половин година, призна премиерът. Дали сме всичко обаче за по-балансирана Европа и сме се научили за друг път. Следващото председателство на България ще бъде след 13 години.

Под девиза "Европа, която защитава" Виена поема управлението на Общността за следващите 6 месеца. Предизвикващата спорове между държавите от Евросъюза миграция ще е приоритет на австрийското председателство. Освен това като основни теми канцлерът Себастиан Курц постави преговорите за бюджета на Евросъюза и разширяването към Западните Балкани. Виена има намерение да подаде ръка на страни като Черна гора и Сърбия в тяхното придвижване към пълноправно членство в блока.

„Искаме да направим всичко възможно, за да се уверим, че европейците ще се чувстват защитени - защитени срещу нелегалната миграция преди всичко. Второ, необходимо е да предпазим благосъстоянието си и затова да се уверим, че Европа става по-конкурентноспособна. Трябва да гледаме към бъдещето. Системите ни за сигурност трябва да бъдат пригодени за бъдещето”, заяви Себастиан Курц.  

Оценка на европредседателството и у нас, но този път критична. Президентът Румен Радев изрази съмнения в ефекта от него и от приоритетите, които страната ни избра. Според него то е използвано за алиби за нерешаване на вътрешнополитически проблеми и е било употребено за пиар. Без да влиза в остра полемика с него, вицепремиерът Екатерина Захариева не се съгласи с констатациите на президента. Свидетели на разногласията станаха български и чужди дипломати, които присъстваха на форум за отчета на председателството.

Румен Радев беше пестелив на похвали и щедър на критики към изпълнителната власт за избраните приоритети.

„Западните Балкани станаха приоритет за София, но изпаднаха извън фокуса на Обединена Европа”, на мнение е държавният глава.

„Позволете ми изобщо да не се съглася с оценката на президента Радев, че Балканите останаха приоритет на София”, контрира Екатерина Захариева.

Според държавния глава заради проблемите с миграцията в Европа Балканите са били изтласкани в периферията на съюза. Сред другите пропуски на българското домакинство Румен Радев отбеляза отсъствието на дебати за бъдещето на ЕС, за нейната сигурност и отбрана.

„България сама стесни своя хоризонт и не видя какво се случва на Запад от Западните Балкани. Надпреварата между ротационните председатели за механично закриване на досието може да доведе до закриване на самия ЕС”, каза още Радев.

„Не мога да се съглася, че бъдещото остана извън обхвата на нашето председателство, защото сме организирали 11 дебата”, каза от своя страна Захариева.

Изводът на Румен Радев е, че във вътрешнополитически план домакинството на форума е било използвано като алиби за отлагане на натрупани проблеми.

„Европейското председателството систематично беше употребявано за вътрешнополитически пиар. И то във времена, когато протестите се множат, а властта не отговаря”, на мнение е Румен Радев.

„Не сме използвали по никакъв начин да замитаме проблеми за вътрешнополитически пиар”, заяви Захариева.

Единствената похвала на президента беше за работата на държавната администрация. След чутото вицепремиерът Екатерина Захариева избра да не влиза в тона на пряка конфронтация.

„Ние по-скоро ще си направим оценките, но се надявам самите ние понякога да не подкопаваме. Свикнали сме да подкопаваме това, което постигаме”, коментира тя.

Репортери: Антоанета Николова, Ина Гълъбова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.