Има ли шанс поскъпването на електроенергията и парното да бъде отменено?

Има ли шанс поскъпването на тока и парното да бъде отменено? Ден след като омбудсманът Мая Манолова обяви, че дава новите цени на прокуратурата, NOVA потърси становищата на експерти.

Комисията за енергийно регулиране (КЕВР) е категорична - формулата, по която се определят цените, е спазена. Манолова обаче ще търси други начини таксите да бъдат коригирани.

Омбудсманът дава на прокурор цената на тока и парното

Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана гражданите да имат право да обжалват решенията на енергийния регулатор, с които се определят цените на тока и природния газ.

Според Мая Манолова това, че Конституционният съд е отхвърлил искането й, не означава, че текстът в закона е справедлив.

„Хората, които променят законите, са народните представители и ако наистина се тревожат за правата на гражданите, особено когато става дума за ток, парно, за вода, би следвало да променят закона”, на мнение е Манолова.

Стана ясно с колко процента поскъпват токът, парното и топлата вода (ВИДЕО)

Тя ще сезира и прокуратурата. Мотивът й - процедурата е нарушена, защото общественото обсъждане на цените се е провело преди да е ясно повишението на цената на природния газ.

„КЕВР повишава цените на тези услуги, само когато посоката е увеличение”, заяви Манолова.

Не така смятат обаче експертите. По думите им корекциите на цените са ясно описани в Закона за енергетиката и в подзаконовите нормативни актове. В този смисъл там има ясни формули, по които цените се коригират.

Как ще се отрази на потребителя увеличението на цените на тока и парното?

Спазена ли е процедурата, или не ще решава съдът. Синдикатите предупреждават, че евентуален следващ скок на енергоносителите може да доведе дори до протести.

В сряда омбудсманът Мая Манолова ще представи мотивите си пред Върховната административна прокуратура.

Репортер: Лора Инджова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.