Според експертите увеличенията ще се усетят най-силно сред хората с най-ниски доходи

В петък Комисията за енергийно и водно регулиране взе решение за увеличение на цената на природния газ с 10,81 процента. Регулаторът не прие исканите от „Булгаргаз” 18 на сто. Днес се очаква да станат ясни и увеличенията на цените за топлинна енергия и електричество. Какви са прогнозите и как ще се отразят те на бюджета на потребителите?

СКОК НА ЦЕНИТЕ: Газта поскъпва, КЕВР решава за тока и парното

Гуна и Веселинка са сестри, живеят в село  Логодаж, Благоевградско. За да успеят да платят сметките си за ток и вода, често се лишават от друго.

„Господи Боже, пенсията ми е 220 и нещо, как да ми стига. Взимам от по-евтинкото, за да мога да връзвам двата края”, казва Веселинка Бойчева.

Баба Гуна винаги купува от обезценения хляб, за да има за нея и животните.

„Благодаря на Бога, че ми е дал, аз съм на 80 години, за да си изкарам и картофи, и бобец , и чушки , щото аз на пазар не съм отишла да купя нищо”, твърди тя.

ОКОНЧАТЕЛНО: Природният газ поскъпва с 10,81 % от 1 юли

Всяко увеличение на сметките е лишение за нея.

„Един от проблемите , който е дългосрочен и системен в България, е това, че ние променяме цените на всеки три месеца и това създава неприятно обществено отношение”, каза Богомил Николов от асоциация „Активни потребители”.

Според експертите увеличенията ще се усетят най-силно сред хората с най-ниски доходи.

„Увеличението на цената на парното ще резултатира в увеличение на разходите на най-бедните домакинства над 4% - 4,3%”, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

КЕВР обсъжда цената на природния газ за последните месеци на 2018 г.

Увеличението на природния газ от 1-ви юли съвпада с увеличението на социалната пенсия за старост. Но това не успокоява плащащите сметки. Дори се допуска ръст от около 25 – 30% за газта, което ще доведе до много по-сериозен удар по домакинските бюджети. Близо 400 000 от жителите на България живеят в тежка енергийна бедност. Само 200 000 от тях получават целева помощ за отопление.

И все пак експертите успокояват, че решението на регулатора може и да не се усети силно от крайния потребител.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.