Подписано е и споразумение за 95 милиона долара за Параходство „Български морски флот“

10 документа за двустранно сътрудничество бяха подписани между България и Китай. Това стана по време на официалната визита на китайския премиер Ли Къцян в София.

Посещението започна с полагането на венци пред Паметника на незнайния воин и продължи със среща на четири очи между Бойко Борисов и Ли Къцян. По-късно бяха подписани споразумение за сътрудничество в сферата на икономиката, земеделието, тютюнопроизводството, науката и технологиите, в сферата на мирното използване на ядрена енергия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Един от най-важните подписани документи беше финансово споразумение за отпускане на кредит от 1,5 милиарда евро. Споразумението е между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие. Подписано беше и споразумение за кредит за Параходство „Български морски флот“ на стойност 95 милиона долара за строителството на 6 кораба.

Ли Къцян е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България.

„Важното послание на премиера Ли Къцян е, че форматът „16+1“ не разделя Европа. Той не е насочен срещу останалите държави. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, те могат да помогнат", заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

„Форматът „16+1“ не цели разделяне и цепене на съюза, а колкото е възможно по-бързо държавите от Балканите да наваксат изоставането си от страните от ЕС",  добави Борисов.

„По проекта за АЕЦ „Белене“ можем да направим един добър проект с китайската страна", подчерта българският премиер.

Борисов коментира още, че са обсъдени възможностите за сътрудничество между България и Китай в сферата на туризма, икономиката и културното наследство и образованието.

„България и българският народ обичат китайския народ. Имаме редкия шанс, с прагматичност и спазвайки европейските правила, да развием промишлени, икономически и бизнес отношения", каза премиерът Борисов.

Борисов посрещна китайския премиер в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

"На срещата на четири очи с Бойко Борисов постигнахме съгласие по важни въпроси", каза Ли Къцян. "Тук съм по покана на премиера Бойко Борисов. Това е първото ми посещение в България и е първата спирка на моя европейски маршрут", каза Ли Къцян. Той благодари за посрещането на китайската делегация, която пристигна вчера в София. "Гордеем се с куража на алпиниста Боян Петров, подариха ми знаме от съпругата му", каза Ли Къцян. "Благодаря за тържествената вечеря, дадена ми вчера от премиера Борисов. Успях да разгледам златни

предмети отпреди 7 хиляди години".

ПРЕДИ СРЕЩАТА С КИТАЙ: Балканите - готови с важни инфраструктурни проекти

Основната цел на форума „16+1“, който ще се проведе в София днес и утр, е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.