Говорили са и за инвестиции за магистрала, свързваща България с Егейско море

Китайски инвестиции за проекта АЕЦ „Белене” и за автомагистрала, свързваща България с Егейско море. Това обсъдиха на среща у нас премиерът Бойко Борисов и китайският му колега Ли Къцян, който е на четиридневно посещение у нас.

10 споразумения в сферата на тютюнопроизводството, сътрудничеството на малки и средни предприятия, използването на ядрена енергетика с мирни цели бяха подписани между България и Китай. Сред тях е финансово споразумение между Българската банка за развитие на стойност 1,5 милиарда евро и споразумение за предоставяне на обезпечен заем на Параходство „Български морски флот” на стойност почти 95 милиона щатски долара за строеж на 6 товарни кораба.

Китай отпуска €1,5 милиарда за Българската банка за развитие (ВИДЕО+СНИМКИ)

Фокусът на разговорите в София е прозрачност на инвестиционните проекти и спазване на европейските пазарни регулации.

По-късно днес Ли Къцян има среща и с президента Румен Радев, а утре започва срещата на върха с лидерите на страните от централна и Източна Европа.

И Бойко Борисов и китайския премиер увериха, че тя няма за цел разцепление на Европейския съюз, а точно обратното - задълбочаване на интеграцията.

„Това е транспортната карта, която г-н Борисов ми показа. Нека това да бъде карта не само за транспорта, но и за проектирането”, заяви премиерът Ли Къцян.

„Истината е, че досега се проучвахме. Китай работи по един начин, ЕС по друг. Ключовото, което започнахме в нашите изявления, е, че оттук нататък това, което правим като инфраструктурни проекти, проект за АЕЦ „Белене” трябва да стане по европейските правила, с процедури”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„ Ние смятаме, че това, което е най-важно е да следваме пазарната икономика, правилата на Европейския съюз и законите, под тези правила имаме предвид, че нашите проекти трябва да бъдат прозрачни и отворени”, заяви Ли Къцян.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.