Първо официално посещение на премиер на Китай в България от почти 20 години насам

Първо официално посещение на китайски премиер в България от почти 20 години насам. Договорени бяха проекти по европейски правила за милиони. Заявен е китайски интерес за АЕЦ "Белене" и изграждане на магистрали.

Китайският премиер Ли Къцян пое личен ангажимент за успешното завършване на проекта АЕЦ "Белене" - един от трите проект, които бяха обсъдени днес. Другите два са свързани с инфраструктура - изграждане на железопътна магистрала от България до Егейско море и автомагистрала от Свиленград до Русе с тунел под Шипка.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА ВИЖТЕ ТУК

Друга важна новина е финансовото споразумение, сключено между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие, което гласи, че ще бъдат отпуснати 1 милиард и половина евро под формата на кредити с ниски лихви за българските компании.

Двустранните срещи се провеждат ден преди срещата на върха 16+1, която събира лидерите на страните от Централна и Източна Европа и предстоящата среща на върха Европейски съюз-Китай.

Официалното посещение започна с полагане на цветя пред Паметника на незнайния воин. Последва среща на четири очи между Бойко Борисов и Ли Къцян и церемония по подписването на 10 споразумения.

Подписаният енергиен меморандум трябва да вкара Китайската държавна ядрена корпорация в проекта за АЕЦ "Белене". Интерес вече е заявен, очаква се да видим дали корпорацията ще участва в търга по-късно тази година. Подписано беше и споразумение за стимулиране на производството на тютюн. На Български морски флот се отпуска обезпечен заем на стойност близо 95 милиона долара за строеж на шест товарни кораба. И Бойко Борисов, и Ли Къцян очакват засилване на инвестициите и сътрудничеството.

„Това е транспортната карта, която г-н Борисов ми показа - нека това да бъде карта не само за транспорта, но и за проектирането”, заяви Ли Къцян.

„Оттук нататък това, което правим като инфраструктурни проекти, проект за АЕЦ „Белене”, трябва да стане по европейските правила с процедури и прозрачно”, заяви Борисов.

Фокусът в изказванията беше за спазване на европейските правила. Проектите ще минават през Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, ще бъдат прозрачни и отворени за участие на трети и четвърти страни, увериха двамата премиери.

От София Ли Къцян и Бойко Борисов отправиха послание и към цяла Европа във връзка с предстоящия утре форум във формат 16+1. Седмата среща между китайското ръководство и лидерите на 16 бивши комунистически държави се провежда у нас, а от 2012 г. досега, откакто съществува форматът, неведнъж е изразявано съмнение, че Китай се опитва да създаде „троянски кон”, за да засили влиянието си в Европа.

„Как биха могли да кажат, че такова сътрудничество би могло да раздели Европейския съюз? Това не е вярно. Китай подкрепя европейската интеграция и един обединен ЕС, защото разбираме, че той е важна сила за глобалния просперитет и мир”, заяви Ли Къцян.

Той отправи послание и към Съединените щати. В деня на двустранните срещи в София влязоха в сила американски мита срещу китайски стоки на стойност 34 милиарда долара, а Китай обяви реципрочни мерки.

„Китай никога не би започнал търговска война и никой не печели от нея”, заяви Ли Къцян.

Китайският премиер се срещна и с президента Румен Радев, който също се обяви за засилване на сътрудничеството с България в рамките на европейското законодателство. Дамата са се договорили за създаване на център за перспективни изследвания, който да засили познанията за икономическите стандарти и регулации, които действат както на територията на Китай, така и на България. Тази вечер Ли Къцян и съпругата му ще са гости във вила „Калина” на официална вечеря с домакини Румен Радев и неговата съпруга.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.