Това стана с указ, публикуван в Държавен вестник

Турското правителство издаде указ, с който се реорганизира структурата на кабинета и се намалява броят на министерствата, съобщава ТАСС. Указът е публикуван днес в Държавен вестник и от този момент промените влизат в сила.

Турция вече е президентска република (ОБЗОР)

Броят на министерствата се съкращава от 21 на 16. В министерство на търговията са обединени досегашното министерство на икономиката и министерството на търговията и митниците. В новото министерство на финансите и на хазната са обединени функциониращите по-рано поотделно министерство на финансите и хазна, която бе подчинена на вицепремиера.

Ердоган с повече власт и по-малоброен кабинет

В министерството на външните работи са обединени досегашното министерство на външните работи и министерството за ЕС. Министерството за семейството и социалната политика е обединено с министерството на труда и социалната сигурност в министерство на труда, социалните грижи и семейството. В новото министерство на промишлеността и технологиите влизат досегашното министерство на науката, промишлеността и технологиите и министерството на развитието.

Eрдоган встъпи в длъжност, Турция става президентска република (ВИДЕО+СНИМКИ)

В министерство на селското стопанство и горите са обединени досегашното министерство на храните, земеделието и животновъдството и министерството на горите и водите. Променено е и името на транспортното министерство, което вече ще се нарича министерство на транспорта и инфраструктурата.

Същевременно с публикувания указ се премахва клауза, постановяваща 5-годишен мандат за управителя на Централната банка, съобщава Ройтерс.

Указът премахва клауза, която гласи: "Управителят се назначава с решение на кабинета за срок от пет години. /Управителят/ може да бъде преназначен в края на този период".
Указът не посочва друга продължителност на мандата на управителя или какъв ще е процесът на преназначаване.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.