Берат Албайрак поема Министерството на финансите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви състава на новото правителство на пресконференция в президентския дворец Аксарай, предаде БГНЕС.Фуат Октай е назначен за първия в историята на страната вицепрезидент. Този пост в епохата на парламентарната република никога преди това не е съществувал.

Намалиха министерствата в Турция на 16

Своите постове в новото правителство запазиха външният министър Мевлют Чавушоглу и министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл. Министър на националната отбрана стана генерал Хулуси Акар, преди това той заемаше поста на началник на Генералния щаб на турската армия.

Заемащият по-рано поста заместник-министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез оглавява министерството, което през последните години се превърна в едно от ключовите заради стратегическото географско положение на страната – свързващо енергийните потоци от Русия и Близкия изток с Европейския съюз.

Турция вече е президентска република (ОБЗОР)

Бившият вече министър на енергетиката и близък роднина на президента Берат Албайрайк ще поеме министерството на финансите.

Министерството на труда, социалното обслужване и семейството се оглавява от Зехра Зюмрют Селджук, министерството на индустрията и технологиите – от Мустафа Варанк, министерството на търговията – Рухсар Пекджан.

Министерството на земеделието и горското стопанство ще бъде поето от Бекир Пакдемирли, министерството на транспорта и инфраструктурата – от Джахит Туран, министерството на здравеопазването – Фахретин Коджа, министерството на националното образование – Зия Селджук.

Министерството на културата и туризма се оглавява от Мехмет Ерсой, министерството по въпросите на младежта и спорта – Мехмет Касапоглу, а на екологията и градоустройството – Мурат Курум.

Ердоган подчерта, че обявеното от него правителство ще работи за благото на турския народ.

На 24 юни в Турция се проведоха предсрочни президентски и парламентарни избори. Действащият президент Ердоган победи още на първи тур с 52,59% от гласовете. Неговият основен съперник, кандидатът на Народно-републиканската партия Мухарем Индже получи 30,64%.

По-рано днес Ердоган положи клетва като държавен глава. От този момент страната премина от парламентарна форма на управление към президентска.

Държавният глава назначава правителството и вицепрезидентите. Постът на министър-председател, който се заемаше от Бинали Йълдъръм, се опразва. Така се слага край на една традиция просъществувала повече от 6 столетия, зародила се още във времената на Османската империя, когато ръководител на правителството /дивана/ е бил великият везир.

Парламентът запазва изключително законотворчески пълномощия и право за ограничен контрол върху работата на правителството и президента.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.