Премиерът замина за Лондон на среща на върха на инициативата „Берлински процес”

На фона на сътресенията в британския кабинет, Лондон се изправи и пред друго предизвикателство - среща на върха, посветена на т.нар „Берлински процес“.

Премиерът ще участва в среща на върха за Западните Балкани в Лондон

Лидерите на 10 европейски държави и ръководителите на 6-те претендентки за членство в съюза обсъждат развитието на Западните Балкани, миграцията, тероризма и сигурността. Целта на срещата е да се потвърди подкрепата на Европа за развитието на района. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че Западните Балкани са по-близо от всякога до Европейския съюз. Въпреки, че официално не сме част от "Берлинския процес", поканата от страна на Тереза Мей, да се включим в срещата на върха, била оценка за успеха на българското председателство, а фактът, че само две седмици след края му, темата остава водеща в Лондон бил показателен, допълни още Борисов. Възможно било страната ни да получи и домакинство на инициативата.

Захариева: Берлинският процес ще ускори евроинтеграцията на Западните Балкани (СНИМКИ)

„Повече акцент сложихме на темата по сигурността, борбата с тероризма, на тези страни, в които има повече мюсюлмани, да бъдат интегрирани, за да се преборим с Радикалния ислям.  Охраната на външните граници. България всички я хвалят сега, защото сме си написали домашното. Всеки от лидерите започва с: Благодаря, Бойко”, заяви премиерът.

„Факт е, че 2 седмици след изтичането на нашето председателство сме тук в Лондон със Западните Балкани е успех. Пари има!   Имахме шанса да наблюдаваме и 100 годишнината от кралските ВВС, видяхме милиарди, милиарди долари във въздуха и това им казах, да можеше да вложим тези пари в Западните Балкани, представяте ли си какво щеше да стане”, добави той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.