Инициативата бе лансирана през 2014 г. от канцлера на Германия Ангела Меркел

"Несъмнено Берлинският процес ще ускори европейската интеграция на Западните Балкани. Нещо повече - тази инициатива допълва, а не замества европейската перспектива на шестте страни". С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към шестимата си колеги от Западните Балкани и от Великобритания, Австрия, Германия, Италия, Франция, Полша, Хърватия и Словения. Те се събраха на конференция в Лондон в рамките на Петата среща на върха на Берлинския процес, която ще се проведе утре, съобщи пресцентърът на МВнР.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Борисов ще участва в срещата на върха на инициативата „Берлински процес“

Министър Захариева припомни, че именно европейската перспектива е основният стимул за всички положителни развития в региона от последната година. "За това време постигнахме много - Договорът за добросъседство между България и Република Македония, споразумението за името между Атина и Скопие, стратегията за свързаност на шестте страни, Софийската среща на върха и дневен ред за Западните Балкани, последвани от решението за започване на преговори с Албания и Република Македония, както и редица иновативни решения в регионалното сътрудничество в рамките на ПСЮИЕ", посочи първият ни дипломат, като подчерта, че дори само консенсусът сред 28-те страни-членки за последното решение в Съвет Общи въпроси е вече успех.

"Благодаря на колегите си от Великобритания, Германия и другите ни приятели, с които заедно убедихме останалите колебаещи се страни в ЕС, че решението за начало на преговорите е от полза за всички", каза Екатерина Захариева. Тя подчерта ключовото значение на темите, върху които ще се фокусира Лондонската среща - сигурност, миграция, двустранни отношения и помирение.

"Последното е задължително условие за страните от региона в началото на европейската им интеграция. Без решаване на отворените двустранни въпроси между страните в региона процесът на разширяване не може да се случи", допълни министър Захариева.

По думите й Берлинският процес и срещи като днешната, в която участват и представители на гражданското общество, младежките организации и стартиращи компании, помагат да се запази фокусът върху Западните Балкани и след края на българското председателство и следващите австрийско и румънско.

Инициативата бе лансирана през 2014 г. от канцлера на Германия Ангела Меркел. Оттогава всяка година се провежда среща на върха на участващите страни. По време на последната среща в Триест, в която бе включена и България, бяха одобрени инвестиции на стойност над половин милиард евро, от които 194 млн. евро ще бъдат осигурени от ЕС, а останалата част - от заеми от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и чрез национално съфинансиране от страните от Западните Балкани.

Сред одобрените през 2017 г. проекти бяха газовият интерконектор между Сърбия и България, железопътна връзка между страната ни и Република Македония като част от транспортен коридор номер 8, както и железопътната връзка между България и Сърбия в рамките на европейския коридор номер 10.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.