„Нито едно лекарство не е абсолютно чисто като вещество”, коментира проф. Георги Момеков

„Валсартанът в терапията на хората с хипертонията е едно от най-новите вещества в лекарствата. Истината е, че ползите, които те дават като редукция на кръвното налягане и намаляване на рисковете от усложнения е огромна и съотношението полза – риск, дори с този примес, ще бъде положително”, коментира в студиото на „Здравей, България” професорът по фармакология Георги Момеков.

Ще стигнат ли лекарствата за сърдечноболните у нас?

Нито едно лекарство не е абсолютно чисто като вещество, защото това не е възможно. Допустимо е субстанциите да имат някакви примеси, но тъй като този примес не е бил очакван, не е бил следен. Но така или иначе няма нищо скрито”, коментира още проф. Георги Момеков.

СЛЕД БЛОКИРАНЕТО НА ЛЕКАРСТВА: Ще бъдат ли произведени достатъчно заместители?

По думите му, това, че в партиди на този производител са открити примеси, не означава, че същото количество примес ще попадне във всички таблетки, защото има различни процеси, при които и част то примеса може да бъде окислен или да изчезне.

Как можем да разберем дали в лекарствата има примес на валсартан?

На въпрос кой следи за безопасността на лекарствата, проф. Георги Момеков отговори: „Лекарствената безопасност се следи най-стриктно от притежателите на разрешения за употреба. Те трябва да предават периодични доклади за безопасност. В момента Европейската агенция по лекарствата прави оценка на риска. Докладът, с който те ще излязат, ще съдържа съвети какво може да се направи, за да се намали в бъдеще риска присъствието или изчезването на този примес”.

ОПАСНИ ЛЕКАРСТВА! Изтеглят от аптеките 62 медикамента за сърце и кръвно

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.