Турският посланик у нас подчерта, че все още има заплаха от организацията на Гюлен

Членове на организацията, обвинявана от Анкара за опита за преврат, все още действат. Това заяви посланикът на Турция у нас. И допълни, че техните власти са споделили тази  информация с българските. В навечерието на втората годишнина от неуспешния преврат, дипломатът  очаква извънредното положение в Турция да бъде отменено  до дни.

КРИЗА В ТУРЦИЯ: Изказванията на Ердоган свалиха курса на лирата

54 молби за екстрадиция на заподозрени гюленисти е изпратила Турция по целия свят, сочи най-новата статистика на Анадолската агенция.

Молбите са насочени срещу 24 държави, в това число Германия, Съединените щати, Израел, Великобритания, Египет, Обединените арабски емирства, Южна Африка, Малта и Албания. Турският посланик у нас Хасан Улусой посочи, че Анкара очаква сътрудничество от приятелски и съюзнически страни в борбата срещу организацията, която според турските власти стои зад преврата от преди две години. Той отказа да поясни с каква точно информация разполагат турските власти за нашата страна, тъй като това би било равносилно на обвинение.

Ердоган назначи зет си за министър

„Тази коварна организация има структури във почти всички страни по света. Ние сме в тясно сътрудничество с приятелските и съюзнически страни. С българските власти също имаме много добро сътрудничество, имаме редовна обмяна на информация”, каза посланик Улусой.

Преди две години на 15 юли в Турция беше извършен неуспешен преврат, който отне живота на близо 250 души, а ранените бяха над 2000. Оттогава насам турските власти предприеха безпрецедентни арести и уволнения на хора, заподозрени в участие в метежа. Над 120 хиляди са уволнените държавни служители. От неуспешния преврат насам Турция е в извънредно положение, което беше удължавано 7 пъти. Последната 3-месечна извънредна мярка изтича на 19 юли, а предизборното обещание на президентът Ердоган беше да я отмени.

„До няколко дни всички ще разберем дали ще бъде вдигнато извънредното положение.Това, обаче не означава, че Турция се е преборила със заплахата”, поясни турският посланик.

Ердоган обяви новия си кабинет, Чавушоглу запази поста си

„Ако не се пристъпи към удължаване на извънредното положение - това означава, че вече измерението на заплахата от ФЕТО вече не е чак толкова голяма, но това не означава, че тя вече не съществува”, добави той.

Хасан Улусой обясни, че с новата президентска система, която беше въведена с встъпването на Ердоган в нов мандат има разделение на властите. Като пример той посочи, че сега в Турция е необходим диалог между президент и парламент, има върховенство на приетите от депутатите закони над президентските укази, както и че ако разпусне парламента, всъщност президентът обявява избори не само за Меджлис но и за нов държавен глава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.