Жена почина преди дни заради нервнопаралитичното вещество

Британската полиция смята, че е открила източника на нервнопаралитичното вещество "Новичок",  което уби жена в Югозападна Англия този месец. Нейният партньор Чарли Роули е в критично състояние, предадоха БТА и Ройтерс. 

Почина британката, отровена с "Новичок"

"В сряда на 11 юли при претърсване на дома на Чарли Роули в Еймсбъри беше открита малка бутилка. Учени вече потвърдиха пред нас, че съдържащото се в бутилката вещество е "Новичок", заявиха органите на реда. Тестът е проведен в отбранителната лаборатория "Портън Даун".

Роули, на 45 г., и партньорката му Даун Стърджис, 44 г., колабираха в къщата си в рамките на часове на 30 юни.

Лондон: Москва е виновна за смъртта на отровената с "Новичок" британка

Стърджис умря в неделя, докато Роули се възстанови и е в съзнание, състоянието му вече не е критично. Полицията заяви, че са могли да говорят с него "накратко".

От британската полиция съобщиха, че при по-нататъшното изследване ще се опитат да установят дали веществото, което е засегнало Роули и Стърджис, е било от една и съща партида, каквато е била използвана при аферата "Скрипал".

Кремъл: Абсурдно е да се свързва Русия с последните отравяния с "Новичок"

В началото на март в Солсбъри след контакт с „Новичок“ бившият руски военен разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка.

"Проучванията са в ход, за да установят откъде идва бутилката и как е стигнала в къщата на Чарли", казаха от полицията.

Отново отравяне с "Новичок" във Великобритания (ВИДЕО)

Нийл Басу, ръководител на британската антитерористична полиция, които ръководят разследването, заяви, че откритието е "значително и положително развитие".

"Въпреки това не можем да гарантираме, че няма останало вещество и че огражденията ще останат на място за известно време", каза той. И добави, че това ще позволи задълбочените търсения да продължат при предпазни мерки за обществената безопасност.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес