Евтаназирането на овце и кози продължава

В района на Ямбол и Бургас, който беше засегнат от чума по дребните преживни животни, вече са евтаназирани повече от 3000 овце и кози. Мярката се предприема, за да се спре разпространението на болестта.

Стопаните протестират и не вярват, че това наистина се налага. Властите казват, че това са мерките и те трябва да се спазват, иначе проблемът ще обхване нови, много по-широки територии.

ЧУМАТА ПО ЖИВОТНИТЕ: Евтаназират хиляди животни заради заразата

Засега огнищата са две – Елхово и Болярово. Тече разследване, за да се установи откъде чумата е влязла в страната.

В опит да потуши страстите, земеделският министър Румен Порожанов обяви, че животновъдите ще получат пари за всяко животно. Хората обаче не останаха доволни.

ПЪТНИ БЛОКАДИ, МЛЯКО ПО АСФАЛТА, ИСКАНИ ОСТАВКИ: Защо протестират животновъдите?

Този, който не желае да бъде обезщетен със стойност като оценката на животните, може да посочи, че желае да бъде обезщетен със закупуване на аналогични  животни, каквито е имал като стадо”, обясни министърът.

Заради огнищата на чума у нас ще дойдат и експерти от Европа, за да преценят дали е нужно да се вземат и допълнителни мерки.

В село Шарково, където остана само едно живо стадо, в неделя сутрин пристигна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че е разговаряла по телефона с главния прокурор Сотир Цацаров и други представители на държавното обвинение и полицията. Сега се очаквало решението на Върховния административен съд за това дали заповедта на Агенцията по безопасност на храните да бъде отменена.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.