В селото пристигнаха лидерът на БСП Корнелия Нинова и евродепутатът Ангел Джамбазки

Ликвидирането на овце и кози в ямболското село Шарково е спряно до второ нареждане. И  днес десетки хора се събраха в опит да попречат на ветеринарите да унищожат стадата. Скандалът се прехвърли и на политическата сцена с искане за оставки. Втори ден имаше напрежение в Шарково, но в момента ситуацията е спокойна.

По заповед на Борисов, оперативен щаб ще работи за нормализацията при огнищата на чума

Единственият стопанин в селото, който все още има живи животни е баба Дора. Имаше напрежение, жива верига, протести и умъртвени животни. Един от организаторите на бунта бе арестуван от полицията. Жива верига от хора опази стадото на баба Дора, което остана единственото живо засега.

Тръни и блокада разделиха властите от местните фермери и хората, които ги подкрепят. Унищожаването на овцете и козите е прекратено до второ нареждане. Изплащането на обезщетенията няма да започне от утре, защото в сряда на МС правителството ще търси варианти за по-високи компенсации.

Шефът на БАБХ: Готов съм за оставка, но го правим правилно и професионално

Останалите близо 400 живи животни в шарково ще бъдат евтаназирани. Това обявиха на извънреден брифинг от агенцията по храните. В противен случай страната ни е заплашена от строги санкции, които могат да продължат с години. Междувременно, напрежението се прехвърли и на политическата сцена.

От Агенцията за безопасност на храните признаха, че не са информирали достатъчно добре хората в Странджанско за сериозността на заразата и нуждата от крайни мерки. И че такива са правилата не само у нас, а и в международен мащаб.

Стана ясно и че, плащането на обезщетенията на хората ще започне най-рано в края на следващата седмица. Причината - в сряда Министерски съвет трябва да гласува по-високи цени, по които да бъдат изплатени животните. От 150 сумата може да стане 190 на глава добитък.

Около 400 животни в Шарково не са евтанизирани поради живите вериги

В конфликта днес се намесиха и политици, а директорът на агенцията по храните обяви, че е готов да подаде оставка, ако му я поискат.  Лидерът на Левицата - Корнелия Нинова, пристигна при недоволните фермери и участва в живата верига, с която те препречваха пътя на полиция и ветеринари.

„Прокуратурата да провери има ли длъжностни лица, които са си превишили правата, на какво основание се избиват животните, има ли документи с невярно съдържание. Документите отговарят ли на действителните фактите - има ли чума по животните или изобщо няма”, каза Нинова.

„Съмнение за наличието на заболяването е изключително несъстоятелно. Изключително несъстоятелно!  Въпросите "защо са болни пък не умират" не са състоятелни”, каза шефът на БАБХ.

БАБХ: Пробите, доказващи чума по животните са пратени във Франция - резултатът е потвърден

Пробите се взимали по специална формула и ако в тях се установи вирус било 95% сигурно, че всички животни ще се разболеят.

„Това е световна практика за доказване. Затова няма нужда да се изследват всички животни едно по едно”, добави Илиев.

Ако се приложи ваксина, както искат хората, България рискува 2 години  икономически санкции. Единственото решение било евтаназирането на животните в района.

„Зад нас стои милион и 300 хиляди животни в цялата страна. Ако ние си позволим да не изпълняваме мерките така, че да гарантираме здравето на останалите животни и да се повлияем...аз не мога да го направя”, каза шефът на БАБХ.

Разлика в две дати даде повод на опозицията да поиска спиране на евтаназията от съда.

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА: Умъртвиха над 3000 животни в засегнатите райони (ВИДЕО)

„Пише: "Решение за изпълнение на комисията от 4 юли 2018-та за установяване на определени защитни мерки ....и най-отдолу....във връзка с протокол от изпитване от 9 юли 2018-та. Значи, решение взето на 4-ти се основава на протокол на изпитване от 9-ти”, каза Нинова.

„Нито уведомление като хората, нито печати по тези неща, нито са дошли да ги предупредят, да им кажат, че има такова нещо. Идват и започват да правят абсолютно безобразие”, изрази мнение и Ангел Джамбазки от ВМРО.

От Агенцията по храните са категорични, че политиците бъркат датите на заповедите на агенцията за евтаназия на животните с решението на ЕС за икономическите санкции за районите. От Агенцията по храните обявиха, че имат информация за нерегламентирано изнасяне на животни от 10 - километровата зона, в която е локализирана заразата и предупредиха, че така рискът от разпространение на болестта става още по-голям.  

Репортери: Християния Червенкова, Ивомира Пехливанова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.