Над 1 милион души са излезли по улиците на страната

След победата на Франция - радост и арести по улиците на Париж и останалите френски градове. Стотици хиляди французи празнуваха световната титла.

Франция стана световен шампион по футбол за втори път в историята и се нареди в елитната компания от само шест държави, които имат повече от една титла.  Трофеят дойде след победа с 4:2 над Хърватия на финала, игран в Москва.

ВИЖТЕ ТУК КАК ИЗГЛЕЖДАШЕ ФРАНЦИЯ СЛЕД ПОБЕДАТА

Сблъсъци на фенове с полицията имаше в Париж и още няколко града в цялата страна. Десет души бяха арестувани в Марсилия, а още осем - в Лион. Най-малко 30 души разбили магазин за алкохол в центъра на Париж и откраднали вино и шампанско. Според свидетели полицията ги прогонила, без да извърши арести.

Франция - световен шампион за втори път след 20 години! (ВИДЕО, СНИМКИ)

На остров Корсика привърженици на Хърватия и местни хора се сбили по време на мача. От пожарната служба в Аячо съобщиха, че са ги разтървали и няма сериозно пострадали. Общата оценка на френската полиция е, че празнуващите фенове не са предизвикали сериозни инциденти. 

НАГРАЖДАВАНЕТО: Франция е световният шампион (ГАЛЕРИЯ)

Иначе Франция намери единството си като нация и всички, независимо от цвета на кожата и произхода, се нарекоха "Френските петли". След победата специално подготвено светлинно шоу озари Триумфалната арка с цветовете на френското знаме и лицата на всички 23-ма играчи и техните треньори. След това последва и заря.

Само в столицата имаше десетки фен зони, като най-голямата беше под Айфеловата кула. Полицията преустанови достъпа до там часове преди мача, защото допустимият максимум от 90 000 човека беше надвишен. Площади, улици и заведения станаха сборни места за колективно гледане. Движението в града беше блокирано, включително и голяма част от градския транспорт, но това не спря ентусиастите.

Макрон празнува в съблекалнята на световните шампиони (ВИДЕО+СНИМКИ)

За сигурността само в Париж бяха мобилизирани 12 000 агенти и още 3000 помощни екипа, като организацията беше на много високо ниво. Раздаваха се напитки, а почистването ставаше на момента.

По-късно през деня френският национален тим ще дефилира по "Шанзе-Лизе", след което ще бъде приет от президента Еманюал Макрон.

Репортер: Антоанета Николова

 

ВСИЧКО ЗА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.