Победата на Франция на Мондиала е водеща тема в редица европейски и американски издания

Победата на Франция на Мондиала в Русия и футболът като обединител на един народ - това е една от двете водещи теми в редица европейските и американските издания.

СЛЕД ПОБЕДАТА: Безредици и арести на фенове във Франция (ВИДЕО)

Денят на славата настъпи”, пише френският в. "Фигаро". Изданието публикува разказ за "невероятния руски роман на сините", посветен на последните месеци, преживени от френските национали. Вестникът дава и оценки на представянето на националите във финалния мач. Антоан Гризман получава оценка 9 по десетобалната скала на вестника. Пол Погба има 8, също като Килиан Мбапе, а Люка Ернандес и Самюел Юмтити получават 7. Бенжамен Павар, Рафаел Варан и Юго Лорис получават оценка 4. Блез Матюиди има 5,5, Оливие Жиру - 5, а Н'Голо Канте - 3.

Вестникът се спира и върху бурната емоция на френския президент на трибуната на стадиона в Москва. Националната радост от победата показва каква нужда има френското общество от подобен празник, допълва изданието. В анкета на изданието 53% от анкетираните смятат, че победата на националите ще повдигне духа на французите. Вестникът обаче припомня и че радостта от победата в Париж и в други градове на Франция се е изродила и във вандалски прояви, като плячкосване на магазини, хвърлени предмети по полицаи и обикновени хора, подпалване на коли и велосипеди. В Париж дори е имало и сблъсъци с полицията.

ВЪПРЕКИ ЗАГУБАТА: Балканска фиеста в цяла Хърватия (ВИДЕО)

Победата на Мондиала е коронясване на младостта и дисциплината” - така "Монд" определя победата на Петлите на шампионата в Русия. Вестникът се спира основно върху Килиан Мбапе, който е един от големите архитекти на победата на Франция. Роден през декември 1998 г., на 19 години той бе определен като най-добър млад играч на Мондиала. Мбапе има четири гола от шампионата. Той въплъщава победоносната младеж в националния отбор, едновременно дисциплинирана и експлозивна. Мбапе почти подобри рекорди от далечното минало. Той е третият най-млад играч вдигнал купата на Мондиала след Пеле през 1958 г. и Джузепе Бергоми през 1982 г. Мбапе е и вторият най-млад играч, който бележи гол на финала на Мондиала след Пеле през 1958 г. в мача на Бразилия срещу Швеция, пише БТА.

Франция ликува”, пише в. "Кориере дела сера", но също се спира върху вандалските прояви в Париж, последвали ликуването след победата и наложили евакуацията на булевард „Шанз-Елизе”.

Осветиха Айфеловата кула в синьо, бяло и червено (ВИДЕО+СНИМКИ)

Франция се обедини” - така в. "Ню Йорк Таймс" коментира сплотената френска нация след победата на националите. В проблемните предградия на Париж, откъдето са редица от националите, можеше да се видят жени с хиджаби редом до свещеник да се радват на победата. Триумфът на националите даде повод на мигрантите да се радват, да се почувстват горди и французи, а не аутсайдери, защото бащите на част от победителите са от Северна Африка.

Невероятно е да си мисли човек, че всички французи във всички градове са обединени”, пише в. "Либерасион" за победата на националите, накарала французите да се обединят по един щастлив повод, след като в последно време те бяха разединени по редица въпроси.

Британският "Гардиън" се спира и върху настроенията в Хърватия след историческото второ място на националите. Хърватските фенове посрещат философски загубата, отбелязва изданието.

Френското издание на "Хъфингтън пост" се спира върху срещата на Макрон и съпругата му Брижит с националите в съблекалнята след края на мача и върху снимките, които те са си направили с футболистите.

НАГРАЖДАВАНЕТО: Франция е световният шампион (ГАЛЕРИЯ)

Френските издания на "Клоузър" и "Ел" пък обръщат внимание на церемонията по награждаването, на която Макрон и хърватският президент Колинда Грабар-Китарович останаха под дъжда и се измокриха до кости, докато руският президент Владимир Путин бе удобно покрит с чадър. "Ел" отбелязва, че Макрон и Китарович са спечелили симпатиите по време на тази невероятна сцена. Колинда Грабар-Китарович е запазила търпението си и усмивката си и е продължила да поздравява и прегръща футболистите въпреки проливния дъжд. Подобна е била и реакцията на Макрон, за когото изданията на шега пишат, че и той като националите е "намокрил фланелката си". Коментатори пък критикуват Путин за проява на неелегатност точно в този момент и смятат, че той е трябвало бързо да отиде с чадъра до хърватската си колежка и да я предпази от дъжда.

Френските издания се спират и върху нахлуването на четирима души на стадиона по време на финала, за което отговорност пое руската пънк група Pussy Riot, която обясни, че така е искала да привлече внимание върху проблема с политическите затворници в Русия и да поиска по-специално освобождаването на украинския кинодеец Олег Сенцов, осъден на 20 години в Русия заради предполагаем тероризъм и трафик на оръжия.

ВСИЧКО ЗА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.