Заключението е на Оперативния щаб, който беше създаден, за да се пребори с болестта по животните

Чумата по овцете в Странджанско е дошла от Турция. Заключението е на Оперативния щаб, който беше създаден, за да се пребори с болестта по животните по заповед на премиера Бойко Борисов.

Засегнати са 7 общини или общо 30 000 овце. Евтаназирани са 4000.

Започва изплащането на парите на ощетените животновъди. Минималната сума е 190 лева на овца. Първи са селата Кости и Воден.

Започна изплащането на обезщетенията на фермерите от селата Воден и Кости

Утре пристигат от европейските институции, за да оценят работата на нашите власти по казуса. Междувременно, властта разписа мерки, сред които охрана в граничните райони и тяхното всекидневно почистване. 

„Ситуацията малко излезе извън контрол по независещи от нас причини”, коментира министърът на земеделието Румен Порожанов.

Президентът: Очаквам адекватни компенсации за стопаните на евтаназирани животни

„Става въпрос за национална сигурност. Искаме всички да знаят каква е опасността и да поемат отговорността”, коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Разговарях няколко пъти с леля Дора и тя в един момент се примири и се съгласи”, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

ОБЕЗЩЕТЯВАТ СТОПАНИТЕ: От другия месец пак ще могат да гледат животни

„Засилваме проверките по автотранспортните средства навсякъде. Хората, които пренасят нещо, да не се изненадат, че спираме и проверяваме. Не искаме да мине някъде между капките заразата”, каза още вътрешният министър Валентин Радев.

ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ: Стадото на баба Дора остана единственото в Шарково (ОБЗОР)

„Над 700 огнища има в Турция, там овцете се ваксинират. За Европейския съюз няма ваксина, за да я приложим. Ние трябва да вземем специално предложения от Европейския съюз от 27-те членки. Това означава обаче България, както Турция, да не може да изнесе нито един килограм от продукцията си. Това означава целия сектор да остане за вътрешно ползване”, коментира още министър Румен Порожанов.

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.