Досега ставката беше 26%, а наесен става 40%

На първо четене вдигнаха акциза на бездимните цигари. След промените налогът се повишава почти двойно. За пореден път темата около промените в закона, касаещи така наречените нагреваеми цигари, доведе до взаимни обвинения в лобизъм между управляващи и опозиция.

40% ще бъде акцизът върху електронните цигари

Въпреки това вече няма и спомен от първоначалното разединение в управляващата коалиция по темата. ВМРО декларираха своята подкрепа към промените и гласуването го показа. За по-високия акциз гласуваха и депутатите от ВОЛЯ. Против облагането с по-висок акциз на бездимните цигари се обявиха единствено от БСП и ДПС. Така след повече от час разисквания стана ясно, че от 1 октомври цената на една кутия от нагреваемите цигари ще струва около 6 лв.

Окончателно коалиционните партньори в кабинета „Борисов 3” си стиснаха ръцете и бездимните цигари вече ще се облагат с по-висок акциз. Досега ставката беше 26%, а наесен става 40%.

Трябва ли да поскъпнат бездимните електронни цигари?

„Причината за нашата съпротива и причината да приемем в края на краищата този подход е нашата убеденост, че дори да има малък шанс тези цигари да са по-малко вредни за пушачите, ние трябва да го подкрепим този шанс и да дадем преференция на здравето. Имаме уверенията, че това минимално увеличение на акциза ще е за сметка на производителите”, заяви Искрен Веселинов от Обединените патриоти.

Промените обаче се приемат остро от опозицията, която намекна дори и за лобизъм.

„Чухме за някакви 15 милиона допълнителни приходи, 20 милиона допълнителни приходи. След това 2-3 милиона допълнителни приходи. Къде са разчетите в мотивите – няма ги”, заяви Румен Гечев от БСП.

„Аз съм непушач. Освен това съм известен за приходите в бюджета. За разлика от това няма да бъда рекламен агент на нагреваеми тютюневи изделия. Има изчисления, че за една година, при тази разлика в цените, която е 2,60 на кутия, се губят около 32 милиона лева”, заяви от своя страна Менда Стоянова от ГЕРБ.

От ДПС също гласуваха против промените. Като един от основните мотиви те посочиха в некоректността на промяната на ставката в средата на бюджетната година.

„Истината тук е, че не е сега мястото и времето. Истината е, че ще има загуби за бюджета. Истината е, че този дебат трябва да продължи, когато влязат данъчните закони”, коментира Йордан Цонев от ДПС.

В крайна сметка депутатите решиха, че от 1 октомври цената на кутия бездимни цигари ще е между 6 лева и 6,50 лева. В законопроекта се предвижда още задължителен бандерол за бирата в опаковки над 5 литра. Мярката обаче ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.

Репортер: Лора Инджова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.