Американският президент даде пояснения за изказването си след срещата с Путин във Финландия

Пореден обрат в позицията на Доналд Тръмп. След вълната от критики заради поведението му по време на срещата с Владимир Путин, американският президент заяви, че в Хелзинки не се е изразил правилно относно намесата на Русия в изборите през 2016 г.

Унищожителни критики за Доналд Тръмп след срещата с Путин

На пресконференция след срещата с Путин, Тръмп каза, че не вижда защо Москва би се месила във вота изборите. Сега той уточни пред журналисти в Белия дом, че е имал предвид обратното - че не вижда защо да не е била тя.

Тръмп заяви още, че напълно вярва и подкрепя американските разузнавателни служби и приема техните заключения за руската намеса.

"Осъзнах, че има нужда от някои разяснения", каза президентът.

Доналд Тръмп не бил разбран. Използвал грешна дума, а не се бил съгласил с Путин.

"Казах "би била", а исках да кажа "не би била". И всъщност изречението трябваше да бъде: "Не виждам защо да не е имало руска намеса", уточни той.

Това, че Тръмп взе страната на Владимир Путин, а не на американските разузнавателни служби беше определено от медии и политици от двете големи партии като тежък гаф и дори предателство. Президентът се опита да промени и това.

"Имам пълно доверие и изцяло подкрепям нашите страхотни разузнавателни служби", уточни той.

След това Тръмп побърза да добави, че няма никакво сговаряне между неговата президентска кампания и Русия. Дали това е така все още се разследва. Тръмп си беше написал на ръка какво да каже и покри всички точки, по които го критикуват. Но повечето реакции продължават да са фокусирани върху оригиналните му изказвания.

"Имам голямо доверие на хората от нашето разузнаване, но президентът Путин беше изключително силен и убедителен в отричането", каза Тръмп.

Поведението на на Тръмп беше посрещнато толкова зле, че сенаторите от собствената му партия дадоха пресконференция, на която се обърнаха към Русия директно.

"Руснаците трябва да знаят,  че много от нас са напълно наясно какво се случи през 2016-та. И по-добре да не се повтаря", каза лидерът на републиканците в сената Мич Маконъл.

А медиите, които по принцип са силно критични към президента, този път са още по-крайни. "Дейли Нюз" излезе с карикатура, обвиняваща президента в национално предателство, а "Ню Йорк Таймс" нарече поведението му в Хелзинки "лична и национална излагация", по време на която Тръмп излъчвал слабост. А освен сенаторите, не са омилостивени и останалите конгресмени.

"Президентът Тръмп не е прав. Сбърка сериозно. А пресконференцията беше много смущаваща", заяви Адам Кинзиър от Републиканската партия.

Тръмп се опита да замаже положението и сред съпартийците, но тогава.

"Имам пълно доверие на разузнавателните агенции... опа, загасиха светлините, сигурно са разузнавачите", каза президентът.

Междувременно Москва се закани, че ще защитава с всички законни средства рускинята, която беше арестувана в Съединените щати. Мария Бутина беше обвинена в шпионаж в полаза на Русия. От посолството в Съединените щати казаха, че не има е даден достъп до Бутина. Адвокатът й отрича обвиненията. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.