Пред Белия дом имаше спонтанен протест

Унищожителни критики за Тръмп и протести пред Белия дом. А в Москва - удовлетворение след срещата на върха между американския и руския президент.

„Имах чудесна среща с лидерите от НАТО, но срещата с Путин беше още по-добра, всичко останало са фалшиви новини”. Това публикува в Туитър Доналд Тръмп.

„Паника в Съединените щати - срещата в Хелзинки се състоя само, за да се насладим на реакцията на западните политици, експерти и медийни личности”. Това пише в коментар руската агенция РИА Новости.

От другата страна на океана медиите буквално разкъсаха Доналд Тръмп.

„Открито предателство” е челното заглавие на „Ню Йорк Дейли”. Дори водещият финландски вестник днес излезе с първа страница, на която пише „Тръмп:Путин - 0:1”.

Британските медии са най-остри - челните заглавия са „Пуделът на Путин”, „Едно кимване и намигване и Студената война свърши”.

Веднага след срещата в Хелзинки пред Белия дом имаше спонтанен протест. Демонстрация е планирана и за тази вечер.

Остри реакции на републиканци и демократи след срещата "Тръмп-Путин"

„Прекарахме наистина чудесно. Говорихме за ядрени оръжия, за Сирия, зададоха ни въпроси за лова на вещици”, заяви Доналд Тръмп пред американската телевизия „Фокс”.

„Той е много надарен човек, слуша, приема аргументи, за някои неща държи на своето мнение”, коментира Путин в интервю за руската телевизия „Русия 1”.

Владимир Путин и Доналд Тръмп с топли думи един за друг в интервюта след срещата на върха в Хелзинки.  Комплиментите от руския президент бяха платени с цената на истинска лавина от критики. А конкретният повод е руската намеса в американските президентски избори и това изказване:

„Имам голямо доверие в моите разузнавачи, но ще ви кажа, че президентът Путин беше изключително силен и мощен, докато отричаше", заяви Тръмп.

„Ако досега се чудехте дали Путин има дискредитиращ запис на Доналд Тръмп, сега вече знаете, че има”, коментира телевизионният водещ Джими Кимел.

Тръмп и Путин в Хелзинки: Луксозни лимузини и драконовски мерки за сигурност (СНИМКИ)

„Американски президент да заеме страната на Владимир Путин срещу американското законодателство, американската армия, американските разузнавателни агенции - това е немислимо, опасно и слабо”, заяви Чък Шумър, сенатор от Демократическата партия и лидер на демократите в Сената.

Бившият директор на ЦРУ от времето на Обама написа в Туитър: „Представянето на Доналд Тръмп е повече от „тежко престъпление”.

Американските медии незабавно извадиха от архивите дебат от президентската кампания с Хилари Клинтън, която описва още през 2016 г. действията  на Тръмп.

„Пределно е ясно, че руснаците са замесени в кибератаки срещу Съединените щати, че сте склонни да следвате линията на Путин за разединяване на НАТО, защото той има ясен фаворит в тази надпревара”, заяви през октомври 2016 г. Хилари Клинтън - бивш кандидат за президент на Демократическата партия.

"Гардиън": Пресата обяви Тръмп за предател

Днес Хилари Клинтън отговори на собствената си публикация с въпрос за кой отбор игра вчера Тръмп.

Но най-тежкият удар за президента идва от собствените му редици - републиканците.

Влиятелният сенатор Джон Маккейн, който се бори с рака, написа в Туитър: „Това беше едно от най-срамните представяния на американски президент”.

Безпощаден беше и Джон Кейсик - друг републиканец, известен с по-умерените си възгледи.

„Това, което чухме е - моето разузнаване ми казва нещо, но аз все пак заставам на страната на бивш агент на КГБ. Това беше повтаряно отново и отново”, написа Джон Кейсик - губернатор на Охайо.

Като глас в пустинята се оказа сенаторът - републиканец Ранд Пол.

„Трябва да сме в диалог с Русия. Имаме сериозни конфликти в различни точки на света. Би било грешка да не са открити линиите за комуникация с тях”, заяви Ранд Пол, сенатор от Кентъки.

А някои сравниха футболната топка - подарък от Путин, с копчето за рестарт на отношенията подарък от Хилари Клинтън за Сергей Лавров през 2009 г.

Информация: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.