Жени от Баничан изплели специално два чифта чорапи за кралските особи

Писмо от принц Хари и съпругата му Меган Маркъл получи читалището в гоцеделчевското село Баничан. Пазителите на българската традиция от селото изпратиха на младоженците ръчно изплетени вълнени чорапи, изработени в характерен баничански стил. Идеята им хрумнала съвсем случайно, съобщи Дарик радио.

Кой е любимият грим на Меган Маркъл?

"Когато започна да се говори за прословутата кралска сватба, ни се обадиха журналисти да попитат дали не готвим подарък за кралското семейство и конкретно от прочутите баничански чорапи. Това ни амбицира и решихме, че един такъв традиционен български подарък ще бъде подходящ. В българския фолклор чорапите са символ на топлина и на домашното огнище. Чорапи задължително се подаряват в трите най-важни моменти от живота на човека. Първият е раждането на детето. Бабата, която е израждала бебето, го е обувала с чорапки, за да го подготви за житейския му път. Вторият момент е на сватбата - в даровете задължително трябва да има чорапи. И третият път - когато напускаме този свят. Вярвало се е, че на другия свят починалите могат да познаят половинката си по чорапите и да бъдат отново заедно", разказва Румяна Джибова.

Доживотен затвор за мъж, призовавал за атентат срещу принц Джордж

Уилям и Кейт - сияещи на финала на "Уимбълдън" (СНИМКИ)

Жените в Баничан изплели специално два чифта чорапи за кралските особи, като добавили връзки, усукани в цветовете на българското знаме. Отговор на са очаквали, дори мислели, че може да им върнат обратно пратката. Затова изненадата им била голяма, когато получили писмо със символите и печатите на кралския двор.

С широки усмивки: Принц Хари и Меган на прием в Марлбъроу Хаус (ГАЛЕРИЯ)

Принц Хари е най-харесваният член на британското кралско семейство (СНИМКИ)

Румяна Джибова не знае дали принц Хари и съпругата му Меган Маркъл ще носят нашенските чорапи, но е сигурна, че баничанските плетива ги има във всички точки на света - Америка, Германия, Холандия, Русия, Зимбабве.

"Не всички жени в Баничан плетат такива чорапи, защото са трудни за изплитане, но удоволствието е невероятно, защото са в пет цвята и във всичките цветове нашите баби са вплели различни символи. Всеки цвят има своето значение -  зеленото е природата, синьото - морето и небето, бялото и червеното - са символи на живота, на новото", казва още  Джибова.

Принц Хари и Меган Маркъл си казаха "Да" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Принц Джордж и принцеса Шарлот ще бъдат сред шаферите на сватбата на Хари (ВИДЕО)

Според нея писмото с благодарности от кралския двор е голямо признание за Баничан и за безценните усилия на местните жени за опазване на тамошните традиции. А благодарственото писмо е и от значение за страната ни, тъй като 2018 година е европейска година на културното ни наследство.

Информация: dariknews.bg

Шарлот и Джордж, които разтопяват сърцата на феновете (ГАЛЕРИЯ)

ДА ДЪРЖИШ ПРИНЦА ЗА РЪКА: Хари и Мегън - по-влюбени от всякога (ВИДЕО+СНИМКИ)

Папараци хванаха принц Хари и Меган Маркъл в момент на нежност (СНИМКИ)

Защо децата на Хари и Меган няма да са принцове и принцеси?

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.