Древното римско селище беше открито по трасето на автомагистрала "Струма"

До обед ще продължат археологическите разкопки на древното римско селище "Скаптопара" край село Покровник, което беше открито по трасето на автомагистрала "Струма". След това ще се изчака становището на експертната комисия на Министерството на културата за това дали багерите да минат през античния град или трасето на магистрала „Струма” да заобиколи ценните находки.

„Очакваме да се направи среща между институциите и нас, археолозите, за да се чуе позицията на институциите как точно този археологически обект ще бъде запазен и как ще бъде създаден като един атрактивен археологически обект, който да привлича туристи от цял свят. Това е важно за нас, това искаме и за това се борим. Нито искаме да спираме магистралата, нито искаме да казваме кой как да си върши работата. Просто искаме да ни чуят. Искаме всеки по веригата от институции да си поеме ангажимента”, коментира един от археолозите, ангажирани с разкопките.

В ЗАЩИТА НА ДРЕВНО СЕЛИЩЕ: Протест в Благоевград

А те излизат с искане разкопките да продължат покрай магистралата.

„Искаме обектът да се запази изцяло и на място, защото позволява едно изключително добро развитие на цялата инфраструктура, на оформянето на разкопките като един голям археологичен парк, който ще стане може би най-големият в България с оглед площта, на която е разположен – десетки хектари”, коментира друг археолог от екипа, който проучва ценните находки.

„Няма никакъв конфликт между строители и археолози. Самата археология може да бъде спасена и запазена тук, на самия обект. Има идеи за това да се запазят гробницата, църквата, банята, които вече са напълно проучени. Аз лично смятам, че Министерството на културата, Агенция „Пътна инфраструктура” и Министерството на транспорта, които посетиха обекта, ще успеят да се координират добре, така че да се запазят всички тези комплекси. Те могат да бъдат експонирани тук и да се направи един изключително добър и лесно достъпен посетителски център”, коментира ръководителят на обекта доц. Здравко Димитров.

РАЗКОПКИ ИЛИ МАГИСТРАЛА: Споровете за трасето на „Струма” продължават

По думите му, още когато е обявено съществуването на този археологически паметник през 70-те години на миналия век, е установено, че селището продължава нагоре към планината.

„Ние сме извършили проучвания по бъдещото трасе на магистрала „Струма” само в неговата периферия. Реално, тук се откриха голяма римска вила, фамилната гробница и съвсем малка част от селището. На запад и нагоре по склона продължават археологическите структури, има много регистрирана керамика. Там има и надгробна могила, което означава, че е некропола на това селище. Имаме идея с колегите от Министерството на културата, аз като научен ръководител на обекта и те като опазващи културното наследство на България да се направи една допълнителна комисия за определяне на статута и границите и режима на използване на тези територии, които са извън магистралата и които в бъдеще трябва да бъдат проучвани”, каза още ръководителят на обекта доц. Здравко Димитров.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Антон Чавдаров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.