В сряда в Благоевград се проведе обществено обсъждане по темата

Горещи спорове около изграждането на магистрала „Струма” и разкритите край Благоевград археологически разкопки. Вчера вечерта в града се проведе обществено обсъждане, което сблъска различните позиции, за съдбата на трасето и артефактите. При посещението си в Благоевград в събота премиерът Бойко Борисов стопира строителството на отсечката и даде срок от два месеца експертите да представят най-приемливия вариант.

В сряда жители на Благоевград, местна власт и бизнес и този път влязоха в шумен спор за магистралата.

РЕШЕНИЕ ЗА АМ "СТРУМА": Кабинетът дава още 100 000 лв. за разкопките

Никой не е за спиране на магистралата. Това е стратегически важен обект, но народ без история е народ без настояще и без бъдеще”, коментира общинският съветник Валери Смилянов.

Тезата да се запазят разкопките на място, а трасето на магистралата да се измести, се сблъска с тази за продължаване на строителството и преместване на ценните находки на друго място. Според експертите тунел или надлез над разкопките е невъзможно да бъде изграден.

Според археолозите откритото не е от такава значимост,че да се променя трасето.

ЗАРАДИ РАЗКОПКИТЕ: Замразиха строежа на АМ "Струма" край Благоевград

Моят най-голям страх е, че заради това забавяне средствата за строителството на АМ „Струма” може да бъдат пренасочени към други инфраструктурни проекти”, коментира кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

В петък ще се проведе извънредна общинска сесия, на която ще бъде разгледана само една точка - да има ли местен референдум за съдбата на разкопките.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.