Борисов даде 1 месец срок на специалистите да предложат ново трасе

АМ "Струма" е на път да влезе в задънена улица. Строителството край Благоевград е замразено, докато не стане ясно колко ценни са откритите археологически находки близо до трасето на магистралата. 

Премиер и министри влязоха в словесна битка за бъдещото на античния град Скаптопара. В събота на мястото пристигнаха Бойко Борисов и четирима министри - Ивайло Московски (на транспорта), Николай Нанков (на регионалното развитие), Владислав Горанов (на финансите) и Боил Банов (на културата), както и членът на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов.

"Ще търсим решение да запазим археологията. Нека специалистите ми предложат варианти. Дал съм им един месец срок." Това каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

В събота той посети разкопките по трасето на АМ „Струма” край с. Покровник. Там бяха и протестиращите, искащи изместването на трасето.

Кметът на Благоевград подкрепи запазването на находките по трасето на „Струма”

Разкритото селище Скаптопара е причина за напрежение в града. Благоевградската общественост поиска изместване трасето на автомагистралата и запазване на селището в този си му вид, а не експонирането му на друго място.

"Единият вариант е тези пари да се дадат за да се разчисти всичко нагоре и да стане голям комплекс, другото е да слизаме надолу, но то ще е същото. Рискът да сме близо до Струма е голям от инженерна гледна точка, но ако трябва ще го направим и това. Тогава пък няма да останат пари за разкопките. Ще смятат сега, един месец съм им дал срок археолози и инженери, ако трябва да я местим, ще я местим, ще отчуждаваме, колко ще се забавим и така”, обясни Борисов.

РАЗКОПКИ ПО ТРАСЕТО: Да се измести ли трасето на АМ „Струма”?

По думите му от днешната среща разбрал защо другите не са строили магистрали: „Няма ядове. Не строиш, не се занимаваш. Сега толкова археология изкарахме, че се чудим как да я пазим и развиваме. Започвам да ги разбирам предшествениците. От 1975 г. са знаели, че тук има исторически находки, но комунистите са си орали и не ги е интересувало това нещо. Те не са правили и магистрала”.

Археологически паметник може да забави строителството на АМ "Струма"

А хората настояха за своето - трасето на магистралата да се измести.

"Искаме да чуем, че това ще остана тук и ще се социализира", посочи Лазар Андреев, председател на инициативния комитет за защитата на разкопките.

А министрите започнаха да мислят варианти.

„ОП „Транспорт“ финансира магистралата, нека на всички да е ясно, че ако тази магистрала няма гаранция, че ще стане до 2023 г., т. е. ако сега трябва да се препроектира изместване на трасе, отчуждаване, включително и археология, която пак е свързана с разход, то до 2023 г., не ние, а Европейската комисия ще ни задължи да преместим поетапно парите за други проекти, които гарантирано ще станат в програмния период”, каза министър Московски.

Засега решението се отлага. Премиерът даде два месеца на експерти по темата, които да му дадат най-приемливото решение. Дотогава строителството в района на разкопките ще е замразено.

В петък по време на протестно шествие активистите заплашиха, че ще лягат пред булдозерите и ще блокират магистрали, но няма да позволят АМ „Струма” да мине през разкопките на селището Скаптопара.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.