Съдбата на античното селище край Благоевград остава неясна

Правителството отпусна допълнителни 100 000 лева за разкопките край магистрала „Струма” при Петрич. Съдбата на друго античното селище - край Благоевград, обаче остава неясна.

ЗАРАДИ РАЗКОПКИТЕ: Замразиха строежа на АМ "Струма" край Благоевград

За нея премиерът Бойко Борисов даде два месеца отсрочка, докато се намери най-доброто решение. Напрежението не стихва.

В Благоевград се провежда обществено обсъждане. Хората настояват трасето да се премести и на мястото да се съхрани античния град. В петък предстои извънредна сесия на общинския съвет, на която предстои местните власти да преценят дали да се организира референдум по темата.

Кметът на Благоевград подкрепи запазването на находките по трасето на „Струма”

След като преди дни премиерът се разходи по трасето на магистрала „Струма” между Благоевград и Петрич, взе две важни решение - замрази строителството край античния град край Благоевград и отпусна пари за този край Рупите.

И докато в Петрич ликуват, в Благоевград тъгуват. След срещата си с премиера в събота местните се притесняват, че бетон ще покрие разкопките.

РАЗКОПКИ ПО ТРАСЕТО: Да се измести ли трасето на АМ „Струма”?

Според протестиращите изместването на трасето в страни от разкопките е възможно и при това на цена от 9 млн. лв. - в пъти по-ниска от прогнозираните от Пътната агенция 50 млн. лв. Допитали се и до българска проектантска фирма, работила по много по-тежко трасе в Румъния.

Изчисленията си за изместване на магистралата протестиращите ще изпратят до премиера, президента и ресорните министри.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.