Бисер Петков обеща законът за хората с увреждания да бъде внесен наесен

На фона на разрастващите се протести на хора с увреждания и разделението между тях, социалният министър беше изслушан в парламента. Бисер Петков изрази съмнение в мотивите на протестиращите майки на деца с увреждания. Той обеща законът за хората с увреждания да бъде внесен наесен.

Основният въпрос, на който социалният министър трябваше да отговаря, е кога реформата ще стане факт.

ПРОТЕСТ В ПЛОВДИВ: Хора с увреждания с палатков лагер

„През последните месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм, както и на остри противопоставения в средите на хората с увреждания”, коментира Бисер Петков.

И опозицията е на мнение, че има противопоставяне в средите на хората с увреждания. Те обвиниха управляващите, че не намират решения.

„Вие можете да решите само едни механизми, което се надявам да направите добре. Крайният резултат не зависи от вас. В момента колегите от ГЕРБ са ви качили на пързалката. Някой трябва накрая да принуди финансовия министър, а и министър-председателя, да отпуснат парите, които са ви необходими”, заяви от парламентарната трибуна Антон Кутев от БСП.

Какво ще се промени за хората с увреждания със Закона за личната помощ?

„Политиката на хората с увреждания не може да бъде решена от който и да е министър на труда и социалната политика”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

„Това, което се очаква и се иска, е да имаме общо съгласие, а не решаване на проблема на една група с хора”, каза още Бисер Петков.

Втори палатков лагер на хората с увреждания пред парламента

Междувременно той обясни, че започва да се съмнява в мотивите на майките на децата с увреждания заради отказа им да участват в обсъжданията на законопроектите.

В същото време се разраства контра протестът на неправителствените организации срещу майките на деца с увреждания. Днес палатков лагер беше издигнат и в Пловдив.

На 30 юли майките на деца с увреждания ще се съберат отново на протест пред парламента. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.