От национално представителните организации се събраха, за да настояват за скорошна реформа

Продължава разнобоят в редиците на хората с увреждания. Втори палатков лагер изникна преди часове пред парламента.   От национално представителните организации се събраха, за да настояват за бърза реформа в системата. Те протестират на метри от лагера на майките на деца с увреждания. Исканията на двете групи, обаче, са различни.

НЕЗРЯЩИ МАСАЖИСТИ: Неправителствени организации интегрират хора със зрителни увреждания

Майки на деца с увреждания за пореден ден настояват за зелена светлина по закона за личната помощ, внесен от омбудсмана Мая Манолова. На метри от тях представителните организации също разпънаха палатки. Те не искат отделен закон за личната помощ, а други два закона, които да осигурят комплексна реформа.

„Никъде по света няма закон за една единствена услуга.  Има натиск и даже известен шантаж”, каза Хари Хараламбов от Съюза на на слепите.

„Сега сме тук и не мърдаме докато не решат, че тези деца трябва да живеят”, заяви майката на дете с увреждания, Вера Иванова.

Защо от ТЕЛК върнаха дете с пристъпи?

„И моята майка е жива и мога да я доведа, но тя не идва тука да протестира. И аз съм дете над 18 години по техните критерии. Тази група не е представителна”, каза Хараламбов.

„Нямаме коментар относно платени субсидирани организации на държавна хранилка. От техните предложения за 20 години нашите деца измират”, категорична бе Иванова.

В ролята на арбитър между двете групи влезе социалният министър. Обеща напредък по исканията на майките.

„Предложението ни е за по-сериозна финансова подкрепа на 14833 души, които са пълнолетните деца с увреждания. Преди малко видях, че тук има и друг лагер, станало е доста населено”, каза социалният министър Бисер Петков.

Майките на деца с увреждания излизат на „брутален” протест

Пред втория лагер Петков обеща скорошни реформи.

„Казах и на съседите, че ние е работим през август, за да имаме готовност през септември първият законопроект да е в парламента”, заяви министърът.

Междувременно, въпреки призивите на министъра за единомислие – напрежението между двата лагера продължи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.