Всички си задават въпроса можело ли е трагедията да бъде избегната

Гърция е в траур. След два дни пожари край Атина – 81 са вече жертвите на огъня. Близо 190 души са в болница. Спасителите претърсват къща по къща опустошените селища. Все още обаче много хора са в неизвестност.

Пред NOVA  кметът на Расина съобщи, че унищожените къщи само в това селище са над 1500. Вероятно общият брой на разрушените домове във всички засегнати области ще достигне до 2500. Стотици участват във възстановителните работи и издирването на изчезнали.

Всички си задават въпроса можело ли е трагедията да бъде избегната. По последни данни 95% от къщите са напълно унищожени.

ВИЖТЕ ОГНЕНИЯ АД В ГЪРЦИЯ В СНИМКИ

Кристина Тасева е една от многото българи в района на пожара. Разказва, че пламъците са дошли от нищото. Огънят обаче е бил толкова силен, че за минути е обхванал всяка една къща.

„Стресът е голям, огънят да е близо до теб. Къщата ти гори. Ти в чужда държава. Хората крещят. Това не се преживява. Просто мислиш, че гориш. Тичаш, виждаш изгорели хора. Имаше много наредени трупове. Това беше просто една трагедия. Видях го с очите си”, разказа Кристина.

ЖИВОТ ПОД ПЕПЕЛТА: НЕВИЖДАНАТА ТРАГЕДИЯ В АТИНА - В СНИМКИ (ГАЛЕРИЯ)

Броят на жертвите се увеличава. Много от хората идват до домовете си, за да търсят изчезнали роднини. На място са изпратени водолази и спасители, които претърсват брега.

Продължава работата в кризисните центрове, където е създадена стриктна организация. Там хората могат да получат медицинска помощ, както и стоки от първа необходимост.

ОГНЕН АД: Как реагираха властите в Гърция?

Вече започна възстановяването на електричеството. Село Мати остава евакуирано, въздухът там е все още труден за дишане. Екипи и доброволци работят на терен.

В Гърция вече има онлайн платформа, на която всеки може да публикува информация и снимки за изчезнали близки и роднини. Към момента чрез нея се издирват повече от 30 души.

България е в готовност да помага на Гърция

Междувременно гръцкото правителство обяви извънреден пакет от 20 милиона евро помощ за пострадалите при пожарите. Банките в Гърция също обявиха мерки, за да облекчат пострадалите от бедствието. Хората в засегнатите райони няма да плащат данък имот, а плащанията им по банкови кредити се замразяват.

Създадоха сайт, в който да се вписват изчезналите при пожарите в Гърция

Създава се и специална сметка за събиране на средства за покриване на материалните щети. След жегите и силния вятър сега новата заплаха за опустошения район на Атина са наводненията.

За четвъртък Гръцката метеорологична служба издаде предупреждение за проливни дъждове, бури и градушки.

ВСИЧКО ЗА ОГНЕНИЯ АД В ГЪРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.