Двамата лидери обявиха, че са се договорили по редица въпроси

Европейският съюз и Съединените щати обявиха примирие по тръговската война. Във Вашингтон Доналд Тръмп и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер се договориха да спрат налагането на нови мита и да работят за елиминиране на търговските бариери.

„Това беше голям ден за свободната и честна търговия”, коментира президентът на САЩ Доналд Тръмп.

След разговорите, продължили над два часа, Тръмп и Юнкер обявиха нова фаза в трансатлантическите отношения. И двамата излязоха победители. Замразено е налагането на нови мита - от една страна Вашингтон заплашваше да въведе нови тарифи за европейски автомобили, а от друга - Брюксел подготвяше мита за американски стоки за 20 милиарда евро.

„Имах едно намерение - да сключа сделка днес и ние сключихме сделка”, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

САЩ свалят санкциите срещу компанията на руски олигарх

Остават в сила въведените американски мита от 25% за стомана и 10 на сто за алуминий, макар двете страни да се договориха за намаляването им. Тръмп постигна сделка за соята, която да намали ефекта от търговската война с Китай.

„Соята е голяма сделка. Европейският съюз ще започне почти веднага да купува американска соя, което е голям пазар за нашите фермери от Средния запад”, каза още президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Започват и преговори за улесняване на търговията с химикали, фармацевтични и медицински продукти. Изпълнено беше и едно от исканията на Тръмп по време на европейската му обиколка.

Швейцария атакува американските мита в Световната търговска организация

„Решихме да засилим сътрудничеството в енергетиката. Европейският съюз ще строи повече терминали за внос на американски втечнен газ. Това е послание и за други страни”, обясни още председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

През 2013 г. Брюксел и Вашингтон водиха преговори по споразумение за свободна търговия, което щеше да е решило всички теми на сегашните разговори. Постигането на споразумение обаче беше осуетено от общественото недоволоство на Стария континент. Сега Доналд Тръмп публикува снимка с целувка от Юнкер - доказателство, че не смята Европа за враг на Съединените щати, както сам той каза по време на обиколката си на Стария континент.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.