Каква ще е ролята на българските учени в това революционно откритие?

Има ли живот на Марс? Това се питат учени от цял свят, след като вчера на Червената планета беше открито подземно езеро. Водата беше засечена от космически апарат, който обикаля по орбита около Марс.

Езерото се намира на километър и половина дълбочина под повърхността. Това означава, че то е защитено от космическите лъчи и на практика съответства на условията за възможно съществуване на форми на живот.

РЕВОЛЮЦИОННО ОТКРИТИЕ: На Марс има вода в течно състояние

На нашата планета също има подобни езера, намиращи се под замръзналата повърхност на Гренландия и Антарктида. Най-известното е "Восток" - на 4 километра дълбочина. От поне 25 милиона години в езерото има живот - необичайни за останалата планета бактерии.

На една стъпка ли е човечеството от откриване на първите извънземни форми на живот?

Говори тийнейджърката, която ще лети до Марс

„Вероятността за наличие на живот на Марс е поне 80%. Има езеро от вода с диаметър от 20 км - това е достатъчно огромен воден басейн, в който може да има микроорганизми”, на мнение е астрофизикът Владимир Божилов.

Докато не се отиде до там обаче и не се вземат проби от водата, всичко остава в сферата на хипотезите. Затова, според учените ни, сега е най-подходящият момент да започне нова мисия до Марс.

Заснеха раждането на нова планета (СНИМКА)

„Ако стартирането започне в момента, аз вярвам, че в следващите 10 години можем да станем свидетели на първите разкопки в такава голяма дълбочина на Южния полюс, което означава, че след не повече от 10-15 години можем да знаем със сигурност има ли живот на Марс”, каза още Божилов.

Това зависи и от нивото на радиация, категорични са от Института за космически изследвания към БАН. Там идва и българската следа в покоряването на Червената планета. Апаратурата "Люлин" е единствената, изследваща радиацията в орбита на Марс.

Изчислиха колко души ще са нужни за заселване на друга планета

В момента учените ни подготвят и още един апарат, който трябва да кацне на Марс и да изпрати данни, от които ще стане ясно дали там могат да оцелеят хора. Очаква се това да се случи през 2020 година.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.