То повдига въпроса означава ли това, че на Червената планета има и живот

Голямо научно откритие. Италиански астрофизици обявиха, че са доказали наличието на езеро с вода в течна форма на Марс. Предишни изследвания са показвали, че на повърхността на планетата е текла вода, но наличието на постоянен воден басейн е нещо ново.

Говори тийнейджърката, която ще лети до Марс

"Отраженията, които наблюдавахме в слоевете на Южната полярна шапка, не могат да се обяснят с никакво вещество в твърдо агрегатно състояние. Достигнахме до заключението, че такова ярко отражение може да идва само от вода в течна форма", обясниха учените.

Заснеха раждането на нова планета (СНИМКА)

Водата се намира под километър и половина лед. Според италианските учени басейнът е с диаметър около 20 километра и има форма на триъгълник със заоблени ъгли. Водата е открита чрез радарни измервания от космически апарат, който обикаля по орбита около Марс. Според учените е възможно откритият воден басейн да е хабитат на микроорганизми.

Изчислиха колко души ще са нужни за заселване на друга планета

Досега учените говореха само за предполагаемо наличие на вода на Червената планета. Откритието веднага повдига въпроса означава ли това, че на Марс има и живот. Учените засега не дават отговор на този въпрос и обясняват, че езерото тепърва трябва да бъде изследвано и ще бъдат взети проби от марсианската вода.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.