Зрители на NOVA изпратиха видео на горящата сграда в рубриката ни „Моята новина”

Пожар е избухнал в ранните часове тази сутрин в София. Горяха „Царските конюшни” на столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски”.

СНИМКИ НА ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

За това сигнализират зрители на NOVA в рубриката ни „Моята новина”, които изпратиха видео и снимки на горящата сграда. Един от зрителите пише, че огънят е възникнал около 3.00 часа.

Веселин Пенев: Софиянци не са ограбени от сделката с Царските конюшни

Пожар е унищожил около 1500-2000 кв. м покривна конструкция в сградите на бившите "Царски конюшни" в центъра на София, съобщиха по-късно от МВР. Сигналът за пожара е постъпил в 3.20 часа след полунощ.

На място са били изпратени четири пожарни автомобила, 30 огнеборци са гасили огъня. Към 6.30 часа пламъците са били потушени напълно.

За щастие няма пострадали хора и засегнати съседни сгради, сред които е и Първа английска гимназия. Предстои оглед на щетите. Не се изключва и версията палежът да е умишлен. Днес предстои районът да бъде обезопасен, а собствениците ще бъдат призовани да предприемат укрепителни дейности. 

Фандъкова: Собственикът ще възстанови "Царските конюшни" в автентичен вид

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия на Столична община и от район “Оборище”, която да направи оценка на щетите на пострадалата от пожар сграда от „Царските конюшни” и да задължи собственика да я възстанови в автентичния й вид.

Припомняме, че за апетитния имот се водят спорове от години. Комплексът е бил използван за конюшни по времето на цар Фердинанд. Там в момента се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия. Скандалът избухва преди около две години, когато става ясно, че бившият областен управител на столицата Веселин Пенев е продал на безценица имота и по този начин е ощетил държавата с близо 10 милиона лева. По случая се води дело в Софийския градски съд. В началото на годината от министерството на културата обявиха, че тече процедура по вписването на конюшните като паметник на културата с национално значение. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.