Той е разработен от Сбербанк

Руската банка "Сбербанк" създаде свой собствен изкуствен интелект. Роботът се казва "Ник" и отговаря на различни въпроси, информира БГНЕС.

"Съвсем наскоро показахме робот под работното название" Ник", който представлява сам по себе си аватар за изкуствен интелект на банка. Това всъщност е робот, който може да поддържа диалог със събеседник и да демонстрира различни емоции в зависимост от ситуацията", каза Алберт Ефимов, директор на центъра по роботика към "Сбербанк".

Минироботи построиха най-миниатюрния дом

Аватар е робот, който е синхронизиран с оператор. Това значи, че изкуственият интелект повтаря човешките действия посредством комуникационни канали.

"Зад този робот стои една от най-мощните диалогови програми – iPavlov. Ние активно разработваме този проект, но в нашата лаборатория по роботика всъщност се подготвяме за неговото физическото въплъщение - аватар, който ще бъде надежден приятел и помощник на човека", каза още Ефимов.

Руски учени разработват четириноги роботи

По думи на Герман Греф, който оглавява банката, iPavlov ще бъде новото бизнес приложение, което ще се интегрира в работата на "Сбербанк".

Лабораторията по роботика на "Сбербанк" извърша дейността си от 2017 година. Основната й цел е да изследва нови технологии, както и да стартира технически иновации за компанията-майка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК