Сравнявали с него Си Дзинпин

В Китай забраниха новия филм за Мечо Пух заради сравнения с президента си Си Дзинпин.

В страната често си правят шеги, че известното мече прилича на държавния глава. Пекин не харесва този хумор и го намира за обиден за държавния глава.

Шегите започнаха преди четири години. Тогава китайският лидер се срещна с Барак Обама и някой в страната сравни двамата държавни глави с Мечо Пух и един от приятелите му - Тигъра.

Мечо Пух на 90: Истинската история на истинското пухкаво мече (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

Колажът стана много популярен и последваха други. Особено забавен се стори на хората в интернет този, на който израженията на Си Дзипин и японския лидер Шиндзо Абе почти перфектно съвпадат с тези на Мечо Пух и тъжното магаренце Йори.

Китай започна да блокира подобни публикации като обидни за президента. Това имаше обратен ефект. Стигна се до там, че американският телевизионен канал НВО беше спрян в Китай, след като комикът Джон Оливър посвети цял епизод от шоуто си на сравнения между Си Дзинпин и Мечо Пух.

Цензурираха Мечо Пух в Китай, приличал на президента (СНИМКИ)

В тази атмосфера новият филм, в който участват актьорът Юън Макгрегър и анимираното мече, нямаше никакъв шанс в Китай. А цензурирането му актуализира карикатури, представящи Си Дзинпин като ловец, хванал любимия на милиони деца по света герой.

От Global Risk Insights заявиха пред Би Би Си, че цензурата може да е стартирана от самия президент, защото изглежда "подкопава" правителството.

Мече влезе в детска площадка в Сопот (ВИДЕО)

Продават на търг оригиналната карта на Голямата гора от "Мечо Пух"

Танцуващият Мечо Пух - хит в Twitter (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.