В задочен спор влязоха президентът Румен Радев и финансовият министър Владислав Горанов

Президентът Румен Радев с критики към властта заради аферата Митьо Очите и Македония. Държавният глава обяви позицията си във Варна, където беше за празника на Военноморския флот.

ОТЗВУК: Скандалът „Митьо Очите” се превърна от криминален в политически (ВИДЕО)

Визитата на държавния глава във Варна е свързана с 139-та годишнината от създаването на Военноморските сили. Освен състоянието на флота ни, президентът Румен Радев коментира и политическите теми на седмицата. Една от тях е случаят с Митьо Очите и бизнесмена Бенчо Бенчев. Мнението на президента е, че Митьо Очите е познат на криминалните хроники от години, което нямало как да стане без чадър от властта.

Бенчо Бенчев: Така се случи, че бях на неудобно място с неудобни хора

Президентът отхвърли обвиненията, че при назначеното от него служебно правителство от Агенция "Митници" са наемали охранителна фирма, свързана с Митьо Очите.

„Нека да не си правим илюзии. За да има договори, има си законови процедури, да се спазват процедурите. Това означава, че цялата процедура от обявление до класиране е извършена от назначени от ГЕРБ чиновници при кабинета „Борисов 2””, заяви Радев.

„Хората, които са подписали обществената поръчка, са там на работа повече от 20 години, обществената поръчка е подписана, когато е работело служебното правителство, но не приемем атака срещу българската администрацията и Агенция „Митници”. Трябва ли да кажа, че началникът на отдела за обществени поръчки е сестра на висш политик на БСП”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Горанов отговори на обвиненията за чадър над Митьо Очите: 

"Това вероятно е така, той е осъждан, лежал е в затвора, доколкото си спомням, за него има доста данни за извършени престъпления, не случайно в момента е задържан, не случайно е бил задържан и в миналото. Кой от властта го пази? Да каже Радев, ние от властта го задържахме със съдействието на турските служби и то на мига."
 

Радев пък отрече появилата се информация, че Бенчо Бенчев е спонсориралкампанията му. Отчетите в Сметната палата показали, че бившият зам.-председател на общинския съвет в Бургас - Бенчо Бенчев не бил спонсор на президентската кампания на Румен Радев.

„За мен това е пореден опит да се прехвърли проблемът от болната на здравата глава. Нито го познавам, нито съм ходил на гости у тях”, заяви Радев.

Относно изказването на Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, президентът коментира така:

„Вие чухте ли извинение? Аз не чух. Заев посочи за грешка, но не коригира думите си. Правителството не реагира така, както трябва да се реагира. Недопустимо е за мен и неприемливо евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история и суверенитет”, коментира Радев.

„Казва, че не само е допуснал грешка, но и се извинява,  включително и благодарност към правителството”, отвърна Горанов.

„Опасявам се, че в дипломацията не стоят така нещата, като в авиацията. Когато възникне проблем – първото, което правиш, е не да подходиш агресивно и да влезеш в една реторика, която може да има много злощастни последици”, заяви заместник външният министър Георг Георгиев.

Що се отнася до модернизацията на флота и въоръжените сили, според президента, властта действала мудно.

„Ако и тази година се повтори сценарият от миналата година, гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се повтори тезата, че модернизацията е благороден предлог да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък, който да се похарчи по неясни механизми”, заяви Радев.

„Ние сме първото правителство, което задели ресурс от милиарди левове за модернизацията на армията", каза още финансовият министър. По думите му това, че в края на миналата година компанията, която щеше да строи кораби за флота, се отказа в последния момент, всъщност води до забавяне в изпълнението на проекта. 

„Позиции от типа: „Дайте ми за малко изпълнителната власт и аз ще изчистя всички чиновници”, не отива на държавния глава”, каза Горанов. 

Президентът прие строя на почетния караул, випускниците получиха първото си офицерско звание, а Радев им пожела да носят пагоните с чест и достойнство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.