Хората блокираха главния път София – Бургас

11 старозагорски села се вдигат на бунт и плашат с блокада на пътища заради строителство на кариера за варовик. Тя ще се намира край Казанлък, в землището на три села – Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Хората от района се опасяват, че кариерата ще промени климата в района и ще замърси въздуха и водата, която тече от чешмите им.

Протест срещу кварцовата кариера в Нови Хан

Очаква се да бъдат изсечени около 800 декара хубава гора. На много малко отстояние от тази кариера е вододайната зона на Едрево”, обясни в ефира на „Здравей, България” кметът на Община Николаево Косьо Косев.

Освен това, в района имало популация на благороден елен, а изграждането на мината можело да погуби представители на този животински вид, опасяват се местните хора.

Бургазлии на бунт заради взривове под прозорците им (ВИДЕО)

За да спрат развитието на проекта, за което разрешително от Министерството на енергетиката вече има, жителите на селата от областта затвориха главния път София – Бургас преди обяд в сряда. В блокадата се включиха около 200 души.

От екоминистерството уверяват, че няма опасност за хората и околната среда. Хората в региона обаче са категорични, че ще продължат с протестите и няма да допуснат унищожаването на природата.

Екип от Министерството на икономиката ще се срещне с протестиращите срещу кариерата.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Георги Манев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.