Лидерът на БСП поиска и премиерът да си понесе отговорността

Министърът на земеделието Румен Порожанов и вътрешният министър Валентин Радев да си ходят, а премиерът Бойко Борисов да понесе отговорност. Това поиска на извънреден брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова, а повод за него станаха излезлите резултати от лабораторията, която потвърди, че няма чума в Странджа.

Борисов: Не очаквайте и от мен да галя козички

„Днес се явявам пред вас в лицето и качеството си на главен превратаджия в държавата. По думите на Цветан Цветанов "Корнелия Нинова е виновна за чумата по животните". Докъде стигна превратът, до официалната информация, че изследваните проби в 3-километровата зона в Странджа няма чума. Два месеца след началото на проблема няма умряло животно. Единствените умрели са убитите от режима на правителството“, каза Нинова.

Цветанов: Имаше слаба информираност за потенциалната заплаха от чумата

Тя добави, че когато ходела да гали козичките по главата в Странджа, е поела отговорност, ако разнесе заразата с обувките си, да се оттегли, но това не се е случило и затова сега попита каква отговорност ще поеме премиерът Борисов.

Нинова: Не сме се съгласявали с продължаването на мерките срещу чумата

„Днес г-н Порожанов се опита да прехвърли всичко върху директора на БАБХ. Трябва да се спре с този цирк. За Търговския регистър отговорността пое бушонът, г-жа Цачева си седи. За фалита на застрахователното дружество отговорността пое зам.-председателят на комисията Ралица Агайн. Видите ли тя не знаела. Сега насочват всички отговорности и стрели от сутринта към г-н Илиев. Когато гърмят бушоните се стига и до по-нагоре. Искаме Порожанов и Радев да си ходят“, заяви Нинова.

Вътрешният министър: Всички мерки, предприети срещу чумата, са законни

Тя поясни, че БСП е подала сигнал за отмяна на заповедите, с които са евтаназирани животните в Странджанско.

„Получихме отговор, прокуратурата отказва да отмени заповедите, но не казва и дума по отношение на извършени престъпления от длъжностни лица. Затова вчера обжалвахме и искахме информация има ли извършени престъпления и от кого“, каза още лидерът на БСП.

Властта търси политическа подкрепа за борбата с чумата

„Надявам се някой ден прокурор да погали премиера Бойко Борисов по главата, включително за това, което причини на Странджа”, добави Нинова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.