Министрите в кабинета обявиха: ако в петък БСП не подкрепи мерките, трябва да понесе отговорност

Властта търси политическа подкрепа за справяне със заразата от чума в Странджанско.

В петък министрите отиват извънредно в парламента, за да убедят депутатите, че евтаназията на заразените животни трябва да продължи. Смятат, че опозицията се опитва да се възползва от напрежението в Странджа.

Еврокомисарят по здравеопазването: Българските власти предприемат ефективни мерки в борбата с чумата

Малко преди полунощ в сряда Оперативният щаб реши- евтаназията спира, поне до края на работната седмица. Причината - политическото доверие на част от партиите се било изчерпало.

Не може ние да спасяваме държавата от тази зараза и някой да работи срещу това. Това е работа срещу националната сигурност. Какво още да направим? Кого да убедим, че има чума?”, коментира вътрешният министър Валентин Радев.

Според управляващите левицата опитвала да използва протестите. 

Ако застават срещу нас от опозицията, нека кажат какво да направим. Те казаха, ние изпълнихме всичко... След това виждаме митинг. На митинга г-жа Нинова казва: „Не ни убедиха, че има чума”. Е, какво да кажа аз на полицията? „Излезте с голи гърди срещу гражданите?”, допълни Радев.

Как точно пречим на властите да им връчат протоколи? Как точно пречим да дезинфекцират? Спрели сме там и не им даваме?”, запита риторично лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Радев: Протестът на животновъдите и оставките не решават проблема (ВИДЕО)

Напрежението на политическата сцена се изостри до там, че министрите в кабинета обявиха: ако утре БСП не подкрепят борбата с заразата, трябвало да понесат  отговорност.

В задочния спор се включи и президентът. Към момента нямало основание за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност.

Аз очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки, които между другото нямат никакво значение за хората в Странджа”, коментира Румен Радев.

За други обаче оставките имат значение. След вчерашните протести браншът се раздели на две и поиска справедливо отношение. Новото недоволство се пренесе пред министерството.

Протестиращите фермери опитаха да щурмуват сградата на МС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Животновъдите, които не подкрепят протестите твърдят, че ескалацията на напрежението била умишлена.

Стопаните на животни са притеснени, че оставките в министерството ще блокират плащанията към тях.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.