Главният прокурор и вътрешният министър разпоредиха проверка по случая

Инцидент с колата на бащата на президента. Миналия петък автомобилът на 81-годишния Георги Радев участва в катастрофа с триколка на мъж с увреждания на кръгово кръстовище в Харманли. 

Пострадалият Стефан Тодоров е откаран в болница. При инцидента той си натъртил ръката и крака.

Дрогиран шофьор удари линейка в София (ВИДЕО)

Видях колата, че идва, но помислих, че ще спре. Той не ме е видял – дали от слънцето, дали от нещо друго...”,, каза Стефан пред камерата на NOVA.

Той е категоричен, че няма никакви претенции към Георги Радев и няма да го съди.

Появиха се публикации, че е имало опит тази информация да бъде прикрита. От полицията в Харманли уточниха за NOVA, че в момента тече вътрешна проверка дали органите на реда са действали правилно.

От щаба на държавния глава, заявиха за NOVA, че институцията не e упражнявалa натиск над МВР и нарекоха твърденията "спекулации". Що се отнася до самия инцидент, от пресцентъра на "Дондуков" 2 нито потвърдиха, нито отрекоха новината.

"До настоящия момент официално, а и неофициално в Районната прокуратура в Харманли не е постъпвала никаква информация. За този инцидент не е докладвано по надлежния ред и едва днес, от медиите ние, като прокурори, научваме за този инцидент. Затова и главният прокурор се самосезира и разпореди лично да се извърши проверка от Окръжна прокуратура – Хасково”. Това заяви за NOVA Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Тя обясни, че проверката ще бъде по две основни направления. Първото ще бъде за това има ли извършено престъпление по транспорта.

"От всички информации, които изчетохме, както и от видеото, което беше разпространено, очевидно се касае за ПТП, за което по закон органите на МВР са били длъжни да информират прокуратурата. Престъпление от общ характер ще е налице само тогава, когато пострадалото лице е получило средна или тежка телесна повреда”, обясни още Арнаудова.

Тя каза, че до момента е известно, че блъснатият мъж е бил откаран за преглед в болницата в Харманли.

Прокурорът от Хасково ще изземе и цялата медицинска документация, която съществува в медицинското заведение. Ще бъде прегледан пострадалият и от съдебен лекар, за да установи нараняванията му”, поясни говорителят на главния прокурор.

Второто направление, по което ще тече проверката, разпоредена от Цацаров, е „дали е налице извършено престъпление по служба от служители на МВР и от служителите, които са посетили мястото на инцидента”, обясни Арнаудова.

Ще се проверява и разпространената в медиите информация в медиите, че е имало намеса на местни лидери, въздействие върху пострадалия да не подава сигнал и да се отказва от своите права”, допълни говорителят на Цацаров.

По все още непотвърдена информация актът за произшествието е написан на пострадалия. Арнаудова потвърди, че такива данни получило и държавното обвинение.

На място колегата от Хасково ще извърши проверка, за да се убеди и да го потвърди официално. Ние трябва да установим всички факти и да разберем наистина ли е така и правилно ли е бил санкциониран”, заяви Арнаудова.

Проверка по случая е разпоредил и вътрешният министър Валентин Радев. В хода й са разпитани служителите, обслужили местопроизшествието, както и пострадалият при инцидента, иззети са записи от видеокамери и друг доказателствен материал, съобщава БТА. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес