Частна лаборатория е одобрявала материалите за участъка, поясни министърът

Частна лаборатория е одобрявала материалите, с които се е работило по участъка край Своге, където стана трагичният инцидент. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг в Министерски съвет, предаде „Фокус“.

Министър Нанков: Според тестовете асфалтът на пътя край Своге е недопустим

На въпрос дали ще се проверят другите участъци, в които фирмата „Мега Инвест Холд“ участва, министър Нанков отговори: „Вчера споменах, че участници в процеса с този случай не са един или двама. Трябва да бъдат проверени не само строителните фирми, участващи в консорциума, но и надзорници и, разбира се, резидент инженерът. Споменах вчера, че ще направим и доста сериозен мониторинг, да речем паспортизация на пътищата в България. Предвиждаме и крути мерки, които ще обявим следващите дни. Няма да се спрем на една или две фирми, защото не е важно коя е фирмата“.

Нов държавен орган ще прави политики за пътна безопасност

 Министър Нанков уточни, че частна лаборатория е одобрявала материалите, с които се е работило по съответния участък, тъй като такава е нормативно установената процедура. „Тя е установила на какви изисквания отговарят те, изпратила ги е само за становище на 27 юли 2014 г. на АПИ и пътят оттам нататък е приет по документи. Всички действия и бездействия на длъжностните лица по темата ще бъдат установявани като евентуални административни нарушения“, обясни той.

МАНТИНЕЛИТЕ КРАЙ СВОГЕ: Според фирмата-производител те са били подменени (ВИДЕО)

Междувременно от Агенция „Пътна инфраструктура” съобщиха, че с цел повишаване на безопасността на движение в участъка на тежкия инцидент е ограничена на 30 км/ч. Данните от трафик камерите показват, че въпреки ограничението на скоростта и поставените пътни знаци шофьорите карат с 30% по-висока скорост от допустимата.

ВСИЧКО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.